Un copil prieten cu banii

Trăim într-o lume în care finanțele personale sunt adesea subiect tabu. Am mai spus-o și cu alte ocazii. Rădăcina acestei situații reprezintă un mix între lipsa de educație financiară a părinților noștri, lipsa parțială sau totală a discuțiilor despre bani în familiile în care am crescut și teama noastră cronică de a face un pas către a repara greșelile trecutului.

Foarte probabil părinții tăi (dacă nu chiar tu) au trăit în comunism. Un mediu nu tocmai propice pentru a te educa financiar. Și să fim serioși, câți dintre noi au purtat cu părinții lor discuții cu adevărat valoroase despre cum se fac banii, unde se duc aceștia și unde ar trebui de fapt să se ducă.

Poate că știi deja câteva lucruri despre ce poți face bun cu banii tăi. Te-ai întrebat însă cum ar fi fost dacă ai fi știut toate acestea la timpul potrivit? Ai auzit de nenumărate ori că “banul e ochiul dracului” și ai fost “ferit” de discuțiile complicate despre finanțele familiei. Cei mai norocoși dintre noi am învățat că trebuie să protejăm banii și să îi punem de-o parte pentru zile negre.

Copiii noștri trebuie să înțeleagă banii mult mai bine de atât. Cei mici trebuie ajutați să le descopere timpuriu mecanismul și să învețe să lucreze cu ei.

Cum începeți? Întreabă-te care este relația ta actuală cu banii și ce ti-ar fi plăcut să știi mai din timp. Evident, discuțiile despre bani diferă foarte mult în funcție de vârsta copiilor. Îți las mai jos câteva idei ce pot sta la baza unor conversații foarte interesante cu copilul tău.

copil prieten cu banii
Sursa: unsplash.com

Ce sunt banii?

Cum îi explici unui copil ce sunt banii? Banii sunt un mijloc de schimb cu ajutorul cărora putem obține lucruri de care avem nevoie sau pe care ni le dorim. Raportează-te la vârsta lui și leagă-te de ce este de interes pentru el. Explică-i cum banii pot ajuta la achiziția de jucării, cărți, haine sau electronice, după caz.

Tipuri de bani

Copilul trebuie să știe ca banii pot fi de trei tipuri: bancnote, monede și bani „invizibili”.

Bancnotele sunt realizate din hârtie sau dintr-un plastic special și au în general valoare mai mare, iar monedele sunt din metal și au valoare mai mica.

Explica-i ca banii poartă diferite nume în funcție de țara în care sunt folosiți. În România folosim „Leul”, iar un leu este format din 100 de bani. Bancnotele folosite în țara noastră au valorile de 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 și 500 de lei, iar monedele de 1, 5, 10 și 50 de bani. Atât bancnotele cât și monedele cresc în dimensiuni pe măsură ce le crește valoarea.

Exersați! Arată-i copilului diferite monede și bancnote și încercați să identificați diferențele dintre ele.

Banii invizibili

Învață-l și că unii bani sunt „invizibili”? Nu îi putem ține în mână, în buzunar sau în portofel, dar totuși putem plăti cu ei. Cum se poate asta? Cu ajutorul băncilor.

O bancă este ca o pușculiță uriașă unde ne putem lăsa banii pentru ca aceasta să aibă grijă de ei. În schimbul lor, banca ne dă un card cu ajutorul căruia putem plăti ce avem nevoie să cumpărăm.

Notă: De fapt, pentru fiecare persoană ce își lasă banii banca are o pușculiță diferită. Aceasta poartă numele de cont bancar. Astfel banii tăi nu se vor amesteca cu banii altor oameni.

Atunci când vrei să cumperi o jucărie îi dai pentru putin timp vânzătorului cardul tău. Acesta îl apropie de un aparat numit POS care anunță banca să mute o parte din bani din pușculița ta în pușculița vânzătorului, iar abia apoi primești jucăria.

Implică-l! Lasă-ti copilul să tină cardul și să plătească atunci când mergeți la cumpărături. Explică-i ce este codul PIN și de ce nimeni în afară de tine nu are voie să cunoască PIN-ul cardului tău.

Este foarte important să înțeleagă că banii nu vin direct de pe card și că nu sunt nelimitați. Ei trebuie depuși la bancă. Dacă nu pui alții în locul celor pe care îl cheltui vei ajunge să îi consumi pe toți și să nu mai poți folosi cardul.

De unde vin banii

Avem nevoie constant de bani pentru a putea cumpăra ce ne dorim, iar în cele mai multe cazuri banii vin din salariu. Oamenii merg la serviciu și muncesc, iar la finalul lunii sunt răsplătiți pentru munca lor cu o anumită sumă de bani ce poarta numele de salariu.

Ține minte! Poți primi un salariu mai mare cu cât te pricepi mai bine la ceea ce faci.

În afară de salariu poți primi bani și dacă ai o afacere, cum ar fi un magazin. Oferi oamenilor produsele de care au nevoie, iar aceștia îți dau bani în schimbul lor.

Un alt mod în care putem primi bani este lucrând cu banca. Atunci când ne lăsăm banii băncii aceasta ne oferă la rândul ei o sumă mai mica de bani numită dobândă pentru a se putea folosi o vreme de banii noștri.

Ține minte! Este important ca cel mic să rețină că pentru a face bani, indiferent de modalitate, trebuie să ofere ceva care să fie de ajutor altor persoane.

Explică-i că există câteva moduri în care poate câștiga și el anumite sume de bani. Discută cu el și încercați să descoperiți cum poate contribui și el la munca din casă. Poate da cu aspiratorul, spăla vasele, duce gunoiul sau orice alt lucru de care voi, părinții, aveți nevoie. Când termină treaba îi puteți da în schimb o sumă de bani pe care o stabiliți împreună.

Îl poți stimula să se gândească chiar la o „afacere”. Să pregătească ceva de care oamenii au nevoie și să fie plătit pentru asta. O limonadă într-o zi călduroasă de vara sau un ceai cald iarna.

copil prieten cu banii
Sursa: unsplash.com

Alocația

Unii părinți aleg să le pună la dispoziție copiilor o alocație. O sumă de bani oferită săptămânal sau lunar cu care cei mici să facă ce doresc. Nu spun că este o practica corectă sau greșită însă trebuie să ne îndreptăm atenția asupra unui aspect. Avem deseori tendința de a le oferi copiilor noștri tot ce ne-a lipsit nouă în copilărie. Asta nu face decât să le construiască ideea că merită din oficiu tot ce își doresc.

Când eram de vârsta fiului meu cel mare îmi permiteam să mănânc un croissant cu ciocolata numai în ziua în care părinții mei luau salariul. Încearcă să îi explici așa ceva copilului tău!

Ideea e ca cel mic sa înțeleagă că banii nu vin din neant ci trebuie meritați. Eu și soția mea evităm pe cat posibil să le dam copiilor noștri bani gratis. Se mai întâmplă. Cum se întâmplă să facă și munci ce nu sunt plătite ci mai degrabă intră în îndatoririle lor – strânsul jucăriilor din cameră, pusul farfuriei în care au mâncat în chiuvetă, etc. – însă lecția aici este că trebuie să oferi ceva pentru a putea fi recompensat pentru asta.

Unde se duc banii

Explică-i copilului că o mare parte din bani se duc pe cumpărături de toate felurile, dar că oamenii dau bani și pe alte lucruri cum ar fi mersul în vacanțe, la concerte, la teatru sau la film.

Nu ezita să îl implici. Mergeți împreună la cumpărături și arată-i că există diverse variante ale aceluiași produs și că acestea pot avea preturi diferite. Lasă-l să studieze aceste prețuri și să aleagă el pâinea, spre exemplu.

Dacă este suficient de mare îi poți da chiar 10 lei să își cumpere singur ce dulciuri vrea. Condiția fiind să se încadreze în această sumă.

Repetă exercițiul de mai sus, dar cu 10 lei luați din pușculița lui. Te vei amuza văzând cât de dificile devin deciziile când lucrează cu banii munciți de el.

Explică-i totuși că banii nu sunt nelimitați. De cele mai multe ori ceea ce vrem să obținem ne va costa. De aceea, atunci când vrem să cumpărăm ceva, este foarte important să ne întrebăm dacă avem nevoie de acel lucru sau doar ni-l dorim.

Nevoi și dorințe

Când îți propui să cumperi ceva este fie pentru că ai nevoie de el, fie că ți-l dorești foarte tare.

Nevoile sunt acele lucruri necesare pentru a trăi, cum ar fi apa, mâncarea, casa, căldura, etc. Dorințele sunt lucruri care ne fac viața mai frumoasă, dar fără de care putem totuși trai: jucării, dulciuri, telefoane, tablete etc.

Este foarte important ca piciul tău să știe că atunci când avem o sumă de bani trebuie să ne gândim întâi la ce avem nevoie și abia apoi la ce ne dorim să cumpărăm. Cheltuind prea mult pe jucării sau dulciuri riscăm să nu ne rămână suficienți bani pentru mâncare, apa și celelalte lucruri de care avem nevoie pentru a trăi.

Când vine vorba de dorințe copiii sunt adesea tentați să facă cumpărături impulsive. O practică utilă este să îi explici că dacă își cumpără mașinuța sau păpușa pe care tocmai a văzut-o nu îi vor mai ajunge banii pentru bicicleta sau rolele pentru care strânge deja bani de ceva timp. Îi poți propune să mai aștepte o zi. Dacă încă își va dori atât de tare jucăria puteți merge să o cumpărați.

Dar uneori e posibil ca banii ce ii rămân pentru dorințe să nu fie suficienți pentru ce ar vrea să își cumpere. Cum gestionați o astfel de situație? Trebuie să îl înveți să amâne momentul cumpărării și să economisească.

copil prieten cu banii
Sursa: unsplash.com

Economii

A economisi înseamnă ca o parte din banii pe care îi câștigă să o păstreze pentru un anumit obiectiv, cum ar fi jocuri, jucării, o bicicleta, etc.

Să presupunem că bicicleta pe care vrea să o cumpere costă 500 de lei. Dacă el tocmai a câștigat 100 de lei explică-i că poate economisi 30 de lei pentru bicicletă și apoi poate folosi restul de 70 de lei pentru alte cheltuieli de care are nevoie mai rapid. Data viitoare când mai primește o sumă de bani poate proceda la fel, iar în timp va economisi suficient pentru a-și putea cumpăra bicicleta mult dorită.

Ține minte: Este foarte important să înțeleagă că trebuie întâi să economisească și abia apoi să cheltuie banii pe care îi are. Altfel va risca să dea toți banii pe cheltuieli și să nu îi rămână nimic pentru economii.

Metoda borcanelor

O metodă ușoară de a economisi este „Metoda borcanelor”. Ce trebuie să faceți este să luați trei borcane și să scrieți pe capace: „Nevoi”, „Dorințe” și „Donații”. Astfel, de fiecare dată când primește o sumă de bani o împarte în cele trei borcane: cea mai mare parte în borcanul pentru nevoi, iar restul pentru dorințe și donații.

NOTA: Puteți înlocui borcanele cu trei conturi bancare. Spuneam că un cont bancar este ca o pușculiță pe care banca o pune la dispoziție. Îl poți ajuta să aibă câte o astfel de „pușculiță” pentru nevoi, dorințe și donații.

E bine să începeți acest exercițiu al economisirii cu ținte mai mici (jucării și jocuri mai ieftine, etc.). În așa fel copilul se va bucura mai repede de rezultat și va rămâne motivat să continue. În timp însă setați-vă niște ținte mai ambițioase (o trotineta,  o bicicleta, o tableta, etc.) pentru a exersa răbdarea și a învăța că de cele mai multe ori astfel de achiziții necesită timp.

Donații

Copii mei au fost (sunt?) foarte posesivi când vine vorba de lucrurile lor. Totuși au înțeles de la vârste fragede că există în jurul lor copii care nu își permit să aibă tot ce au ei. Pe acest fundament au dovedit o deschidere extraordinară către a împărți cu cei ce nu au suficient. Recunosc că am fost uimiți.

Dar cum înțelege un copil ce este o donație? O donație este un ajutor pe care îl oferim cuiva fără să așteptăm să fim plătiți pentru el. Unii oameni nu au posibilitatea de a-și cumpăra tot ce au nevoie așa că noi le putem dona orice lucru care le poate fi de folos: mâncare, apă, haine, jucării, medicamente sau chiar un spațiu unde să locuiască.

Spune-i copilului tău că este foarte important ca o parte din banii pe care îi primește să îi pună în borcanul de donații. Există mulți oameni care au nevoie de ajutor, iar donațiile noastre le pot face viețile mai frumoase.

Exersați! Ajută-ți copilul să doneze imediat ce a strâns suficient în borcanul de donații. Ideal ar fi să poată înmâna chiar el acea sumă de bani pentru a observa reacțiile oamenilor și a înțelege impactul acestor mici acțiuni.

copil prieten cu banii
Sursa: unsplash.com

Concluzie

Marea majoritate dintre noi a bătut multă vreme pasul pe loc în ceea ce privește educația financiară. Avem totuși la dispoziție tot ce este necesar pentru a recupera ce am pierdut și, mai mult, să le clădim o bază stabilă copiilor noștri.

Copilul tău trebuie să fie un copil prieten cu banii. Poarta discuții sincere cu el! Vorbiți deschis despre bani, dar și despre greutățile pe care le aveți din cauza banilor. Învață-l cum se trece peste aceste greutăți, dar mai ales cum sa se ferească de ele. Nu îți fie teamă și nu aștepta să fii tu perfect educat financiar pentru a transmite copiilor ce au nevoie să știe.

Adu-ți aminte că e ok să greșești cât timp discutați și învățați împreună de pe urma acestor greșeli.

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.

Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.

un om pe drumul său

1 comments On Un copil prieten cu banii

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer