Câți bani donez lunar

Vorbeam într-un articol recent despre ce a însemnat din punct de vedere financiar anul 2023 pentru mine. Spuneam atunci că 49% din banii cheltuiți s-au dus pe nevoi, 27% pe economii și 23% pe dorințe. Am intrat mai adânc în detalii așa că dacă nu ai apucat să îl citești ți-l recomand cu căldură.

Poate ai remarcat că în cifrele mele rămâne acel 1% despre care, deși am menționat, nu am discutat deloc. El reprezintă sumele asociate donațiilor pe care le-am făcut în ultimul an. Vorbim fie de sume recurente pe care le bugetăm lunar, fie de inițiative mai serioase care ne atrag atenția și cărora vrem să le dăm o mână de ajutor.

De ce donăm?

Fiecare om care donează are propriile motive pentru care o face. Evident, primul gând este că faci un bine unor oameni care au nevoie de ajutor. O suma de bani de care tu te poți lipsi cu ușurință poate însemna enorm pentru altcineva. La fel și lucrurile de care nu mai ai nevoie sau activitățile pe care le desfășori dacă alegi calea voluntariatului.

În afara de asta ar mai fi o serie de motive intrinseci ce îți pot alimenta dorința de a dona.

  • Sentimentul de împlinire. Poate părea egoist la prima vedere, dar a ajuta alte persoane îți va da un anumit sentiment de satisfacție. Faptul că îți pui amprenta asupra vieților altor oameni te va duce într-un loc mai bun atât din punct de vedere mental cât și emoțional.
  • Binele universal. Donațiile tale vor fi parte dintr-un efort colectiv de a îmbunătății calitatea vieții celor din jur. Poți decide să ajuți direct persoanele în nevoie sau organizațiile ce se luptă pentru anumite cauze. Sau poate că vrei doar să „mulțumești” cuiva pentru calitatea serviciilor pe care le oferă. Vei ajunge să fi parte dintr-un mare mecanism ce contribuie direct la transformarea în bine a societății.
  • Simțul realității. Donând constant vei rămâne aproape de oameni și de cauzele lor. Vei rămâne conectat la problemele cu care se confrunta, iar asta îți va o oferi o imagine mai clara asupra poziției privilegiate în care mulți dintre noi e aflăm. Provocările celorlalți ți se vor părea tot mai reale și vei avea o măsură a impactului acțiunilor tale asupra lor.
câți bani donez lunar
Sursa: unsplash.com

Cât donăm?

Exista o idee generică confirm căreia procentul din veniturile tale ce ar trebui să meargă către donații ar trebui să fie 10%. Nu neg că o astfel de sumă poate avea un impact extraordinar asupra oamenilor, însă cred că, în general, este destul de greu de realizat. În special pentru că mulți dintre noi ne luptăm deja cu rate sau diverse alte feluri de datorii și nici nu strălucim la capitolul economii și bugetare.

În cazul nostru donațiile reprezintă cam 1% din veniturile noastre anuale (cu o dorință de a creste în timp acest procent). Pe lângă asta, redirecționăm și cei 3.5% din impozit către cauze în care credem. Poate părea puțin per total și poate chiar așa este. Încercăm totuși să optimizăm și acest proces și să obținem cât mai mult din el. Cum? Îți povestesc mai jos.

Unde donăm?

Aș putea spune că oriunde, dar aș minți. Numărul oamenilor și organizațiilor ce au nevoie de ajutor este atât de mare că devine realmente copleșitor. Cu cât descoperi mai multe povești cu atât te simți mai mic și mai ipocrit. Știm totuși că nu putem salva întreaga planetă așa că ne-am concentrat eforturile către câteva cauze concrete.

În primul rând este proiectul anual al Alinei. Deși variază de la an la an, se învârte mai mereu între a îmbracă un copil din cap până în picioare, a pregăti începutul de an școlar pentru un altul sau a cumpăra cadouri de Crăciun acolo unde Moșul ar ajunge mai greu. Facem asta deja de câțiva ani buni și este o sursă inepuizabilă de bucurie.

Apoi este Asociația Ferentari. Asociația surorii mele și proiectul nostru de suflet. O luptă infinită dată pentru a „salva” copiii din cartierul Ferentari prin intermediul artei. Te invit (chiar insist!) să arunci o privire peste povestea lor. Cea mai mare parte din donațiile noastre merge către acest proiect.

Notă: Spuneam mai sus că încercăm să optimizăm modul în care facem donațiile. Mai exact, încercăm să profităm de suportul corporațiilor prin diversele lor programe CSR. Este cazul ING Hubs Romania care an de an, în perioada Crăciunului, dă șansa angajaților să strângă bani pentru o cauză în care cred, iar la finalul campaniei compania dublează suma strânsă. Am fost unul dintre acești angajați în perioada în care am lucrat acolo și continui să fiu un promotor al acestui program.

Uneori ne mutăm atenția și către alte proiecte ce ne impresionează și direcționăm suma lunară către ele. Vorbim de doar câteva sute de lei (puține), dar așa cum spuneam mai sus, încercăm sa fim doar o parte dintr-un mecanism mai complex ce poate realiza lucruri mărețe pentru oameni.

În concluzie…

Consider că  orice mică acțiune pe care o întreprinzi poate impacta exponențial viețile altor oameni.

Ți-as recomanda oricând să introduci donațiile în bugetul tău lunar, indiferent de suma pe care o poți aloca. Astfel de acte pot face diferența pentru unii oameni, iar ție îți vor induce un sentiment pe care cu greu îl pot explica în cuvinte. Un nivel superior de fericire.

Se spune că Universul îți întoarce orice lucru bun pe care îl faci celor din jur. Ce motiv mai ai să nu intri și tu în acest ciclu al facerii de bine?

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.

Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.

un om pe drumul său

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer