Când am început primul meu job credeam că succesul în carieră înseamnă să muncești din greu și să aștepți să fii remarcat. Am învățat pe pielea mea că realitatea este de fapt alta. În acest articol îți voi împărtăși 12 lecții esențiale pentru succes în carieră.
Cum să avansezi în carieră?
În mod normal, progresul în carieră înseamnă un lung sir de lecții învățate.
Vorbim pe de o parte de învățare formală. Cursuri, workshop-uri sau mentorship. Se spune că un echilibru bun pentru învățare arată în felul următor:
- 10% training-uri – timp dedicat învățatului formal
- 20% shadowing – asistatul sau lucratul împreună cu oameni care stăpânesc deja domeniul
- 70% învățare practică – în care îți pui salopeta și cizmele de cauciuc și te arunci cu entuziasm în mocirla educativă.
Îmi place mult această ultimă categorie, învățarea by doing, pentru că deschide ușa către un alt tip de învățăminte. Lecțiile pe care nu ți le spune nimeni. Cele pe care le înveți the hard way, pe măsura ce te lovești de provocări. Ele îți modelează caracterul și ajută la finisarea profilului tău profesional. Cel ce te diferențiază de ceilalți. Când vine vorba de managementul carierei, aceste lecții sunt cele mai valoroase.

Sursa: unsplash.com
Lecții pentru creștere profesională
Despre bani și resurse
În ochii unora nu ești decât un set de cifre. Este lecția care mi-a provocat cea mai mare dezamăgire de-a lungul carierei. Business-ul e business, iar rolul nostru ca angajați este să producem bani. Unii duc lucrul asta la nivel de arta. Dar succesul lor implică deseori transformarea celor din jur în simple surse de profit. Cifrele sunt importante, dar ține minte că în spatele lor există oameni. Iar oamenii sunt de departe cea mai importantă resursă într-o companie.
Învață cum să îți vinzi ideile. Dacă te întrebi cum să îți vinzi ideile în fața managementului află că acesta evaluează totul în bani. Raportul cost/beneficiu spune cât costă să implementezi o idee și care este beneficiu pe care îl poate genera ea. Învață cum să îți traduci ideile în bani pentru a-ți maximiza șansele de a le implementa.
Folosește-te de resursele companiei. Și nu mă refer la bugetul de training. Când am luat primul meu rol de management am setat discuții 1:1 cu câteva persoane din upper management și chiar cu CEO-ul companiei. Am discutat cu fiecare preț de o oră, am pus întrebări, mi-au vândut ponturi și am învățat din experiențele lor. Am plecat în noua mea aventură cu un mare avantaj doar fiindcă am apelat la “resurse” disponibile oricui, oricând.
Despre creștere profesională
Fă-ți un plan de dezvoltare pe termen lung. Toată lumea îți va spune că e nevoie de învățare continuă la locul de muncă. Ce nu îți va spune este că dacă nu îți aliniezi învățarea cu un obiectiv concret riști să îți pierzi timpul cu lucruri ce nu contribuie la progresul tău general. Progresul să face cu pași mici. Tu trebuie să te asiguri că faci mai mulți pași înainte decât în lateral. Când știi exact unde vrei să ajungi iei decizii mai bune în ceea ce privește dezvoltarea ta.
Bonus: Feedback-ul este un dar extraordinar. Îți poate scurta mult drumul către îmbunătățire dacă știi să îl primești. Ține minte că feedback-ul nu este despre tine ci despre performanța ta.
Fii pregătit pentru orice schimbare. Spuneam că un plan clar este esențial. Însă drumul nu e niciodată atât de liniar pe cat ți-ai dori. Condițiile în care îți faci treaba se pot schimba oricând. Pot interveni obstacole sau se pot ivi oportunități, iar tu trebuie să fii mereu pregătit. Cu cât stai mai mult în zona ta de confort cu atât crește riscul ca potențialele schimbări să te prindă nepregătit.

Sursa: unsplash.com
Despre cum să obții o promovare
Nu aștepta promovarea. Se spune că nu trebuie să te îmbraci pentru rolul pe care îl ai ci pentru cel pe care îl dorești. Dacă îți dorești o promovare comportă-te ca și cum ai fi deja acolo. Arată din timp că ești pregătit să faci următorul pas, înainte să se ivească oportunitatea.
Nu trebuie să fii 100% pregătit. Când țintești un rol nou este suficient să fii 80% pregătit pentru el. Trebuie doar să dovedești în plus entuziasm și deschidere către dezvoltare. Pentru majoritatea angajatorilor este suficient.
Fă-te vizibil. Repet: fă-te vizibil! Nu poți avea succes daca nu știe nimeni de tine. Cum să îți crești vizibilitatea la locul de muncă? Implică-te în activități și discuții. Propune soluții, implementează idei și povestește lumii despre reușitele tale. Progresul tău în carieră va veni mult mai natural dacă ceilalți sunt conștienți de impactul tău.
Despre echilibrul între viața personală și profesională
Oamenii nu sunt nici pentru tine, nici împotriva ta. Natura noastră competitivă ne face să plecăm din start cu ideea că ceilalți ne sunt inamici. Ne forțăm de multe ori să rămânem vigilenți, așteptând în orice moment surprize neplăcute. Un comportament deseori inutil, consumator de energie. Realitatea este că majoritatea oamenilor este preocupată de propriile obiective. Nu lua personal lipsa lor de sprijin și concentrează-te doar pe ce e în controlul tău.
Învață cum să spui „Nu” fără să te simți vinovat. Dacă accepți orice sarcină nu înseamnă neapărat că ești un angajat mai valoros. Devii, mai degrabă, unul supraîncărcat și ineficient.
Învață să ceri ceea ce meriți. Fie că e vorba de salariu, resurse sau dezvoltare, nimeni nu îți va oferi de bunăvoie nimic în plus. Nu pentru că nu ar avea de unde, ci pentru a te forța să te descurci cu ce ai. Oricând simți că ai nevoie de mai mult, nu ezita nicio secundă să ceri. Explică într-un mod coerent nevoia și rațiunea din spatele ei. Fă-o calculat, dar fă-o.
Echilibrul – obișnuința inconștientă. Auzim atât de des despre echilibrul între muncă și viață personală încât devine aproape reflex. Riscul major este să începem să îi minimizăm importanța și să îl scăpăm din atenție. Îți pot spune, din propria experiență, că asta atrage nori negri atât la muncă, dar mai ales acasă. Caută mereu soarele!

Sursa: unsplash.com
Concluzie
În decursul anilor am căutat mereu progresul în carieră. Mi-a luat însă mult să îmi dau seama că greșelile pe care le fac și lecțiile pe care le primesc stau la baza acestui progres.
Cariera nu este doar despre titluri și salarii, ci și despre lecții și impact. Oriunde te afli în carieră ai șansa de a deveni mai bun în fiecare zi. Acordă atenție lecțiilor primite și folosește-le pentru a-ți construi singur succesul. Împarte-le apoi și cu ceilalți.
Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.
Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.