Știai că poți investi în cele mai mari companii din lume cu doar câțiva euro pe lună? Hai să vorbim despre investiții pe termen lung.
De când am descoperit bursa am stat de vorbă cu mulți oameni, pe subiecte din sfera investițiilor. Nu mă refer aici la consultanță financiară ci la discuții relaxate la un pahar de vin, schimbând idei.
Unii dintre cei cu care am vorbit au devenit la rândul lor investitori. Alții m-au ascultat, și-au împărtășit punctul de vedere și și-au văzut de viețile lor. Apreciez toate aceste conversații și beau în continuare paharul de vin și cu unii și cu ceilalți.
Un lucru mi-a atras atenția. Cei ce aleg să stea departe de bursă au în general două motive principale: complexitatea mecanismelor bursiere și frica de a pierde bani.
Ambele îngrijorări sunt justificate. Pentru a înțelege bursa în toată splendoarea ei ai nevoie de mult timp dedicat educației. Iar fără cunoștințele necesare, există riscul real de a pierde bani.
Psihologia fricii în finanțe e un subiect complex. Daca adăugam și un set sănătos de mituri despre investiții, obținem un tablou care nu-i de mirare că ține începătorii departe.
Dar dacă ți-aș spune că există, totuși, speranță? Un mod simplu și accesibil de a investi, fără să ai nevoie de cunoștințe avansate? În acest articol îți voi prezenta un produs ce te poate ajuta să îți învingi temerile și să îți construiești un portofoliu sigur de investiții pe termen lung.

Sursa: unsplash.com
Cum funcționează un ETF?
Un ETF (Exchange Traded Fund) este un fond de investiții tranzacționat la bursă. Este un produs ce combină avantajele fondurilor mutuale cu flexibilitatea acțiunilor. Un ETF poate fi privit ca un coș de active financiare care poate să cuprindă acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente.
ETF-urile sunt concepute să reproducă performanța unui indice bursier, a unui sector economic (precum sănătate, IT, energie verde) sau a unei regiuni geografice (cum ar fi Europa, Statele Unite sau Japonia).
Să luăm un exemplu. ETF-ul iShares Core S&P 500 urmărește performanța indicelui S&P 500, ce conține cele mai mari 500 de companii din Statele Unite. Cumpărând o unitate din acest ETF vei achiziționa de fapt o bucățica din toate companiile din componența indicelui: Apple, Nvidia, Microsoft și multe altele.
ETF-urile combină diversificarea unui fond mutual cu flexibilitatea acțiunilor. Cu o singură achiziție, investești în zeci sau sute de companii. Poți investii chiar și cu sume mici și poți cumpăra sau vinde ETF-uri pe bursă, la prețuri actualizate în timp real.
Avantajele și dezavantajele ETF-urilor
ETF-urile sunt instrumente financiare foarte populare printre investitori datorită numeroaselor avantaje. însă, ca orice produs financiar, ele vin și cu un set de dezavantaje.
Avantaje ETF-urilor
- Diversificare automată. Cu un singur ETF ai acces la sute, chiar mii de companii din diverse industrii și regiuni. Asta reduce riscul investițional și oferă un portofoliu echilibrat.
- Costuri reduse. ETF-urile au taxe și comisioane mult mai mici decât fondurile mutuale.
- Flexibilitate totală. Poți cumpăra sau vinde în orice moment, în timpul programului de tranzacționare. Exact ca în cazul acțiunilor.
- Transparență maximă. Majoritatea ETF-urilor își publică zilnic compoziția. Asta înseamnă că știi în orice moment în ce investești.
- Accesibilitate financiară. Poți începe cu sume mici. Multe ETF-uri permit investiții fracționate. Adică poți cumpăra doar parte dintr-o unitate, cu sume de ordinul zecilor de lei.
Dezavantajele ETF-urilor
- Expunerea la riscurile pieței. Chiar daca un ETF este prin definiție diversificat, acesta poate scădea odată cu piața.
- Riscul valutar. Randamentul ETF-ul poate fi influențat de fluctuațiile valutare ale monedei în care este denominat (EUR, USD, etc.)
- Lichiditate variabilă. Nu toate ETF-urile sunt la fel de populare. Dacă un ETF are puțini investitori activi există riscul să nu poți cumpăra sau vinde rapid la prețul dorit.
De ce să investești în ETF-uri?
Când vorbim despre ETF-uri, vorbim despre investiții pe termen lung. ETF-urile se potrivesc strategiilor “buy and hold” (cumperi și păstrezi investiția perioade lungi de timp). Sunt o alegere inspirată atât pentru cei ce urmăresc independența financiară, cât și pentru cei ce vor să își adauge un venit suplimentar la pensie.
ETF-urile au nevoie de timp. La baza lor stă unul dintre cele mai importante principii financiare: dobânda compusă. Cu cât îi oferi mai mult timp dobânda compusă își va face magia și va crește exponențial investiția ta.
Notă: Dacă țelul tău nu are nimic de a face cu îmbogățirea rapidă, ETF-urile îți pot fi partenerii ideali. Acestea te vor duce din ce în ce mai aproape de obiectivul tău final. Dă-le timp!

Sursa: unsplash.com
Un alt avantaj major al ETF-urilor este gestionarea eficientă a riscului. Investițiile în acțiuni individuale pot fi riscante, mai ales în lipsa unor cunoștințe de analiză financiară.
ETF-urile îți oferă acces imediat la o gamă variată de companii. Daca una dintre ele are probleme, pierderea va fi atenuată de restul portofoliului. Aceasta diversificare oferă un grad de siguranță investițiilor tale.
Cum să creezi un portofoliu diversificat de ETF-uri internaționale?
Un portofoliu diversificat este cheia investițiilor de succes. Iată cum îți poți crea unul:
- ETF-uri cu acumulare. Acestea reinvestesc automat dividendele generate de companiile din portofoliu.
Alege astfel de ETF-uri pentru a profita de efectul dobânzii compuse. Mai mult, ETF-urile cu acumulare sunt mai eficiente fiscal, deoarece dividendele reinvestite nu sunt impozitate.
- Diversificare între acțiuni și obligațiuni. Încearcă sa deții ETF-uri atât pe acțiuni cât și pe obligațiuni. Acțiunile și obligațiunile au în general o corelare negativă. Asta înseamnă că atunci când unele cresc, celelalte scad. O astfel de alocare îți va asigura stabilitate în perioadele de scădere a pieței.
Raportul dintre acțiuni și obligațiuni este foarte important. Ține de profilul tău de risc și trebuie tratat cu mare atenție. Cu cât înaintezi în vârstă este indicat să te orientezi din ce în ce mai mult către obligațiuni. De ce? Simplu: pentru că vei avea tot mai puțin timp la dispoziție să recuperezi eventualele căderi extreme ale acțiunilor.
Notă: Aici îți poate fi de folos „Regula de 100”. Aceasta spune că:
Procentul alocat acțiunilor = 100 – vârsta investitorului.
De exemplu, un investitor de 30 de ani ar trebui să aloce 70% din investiții în acțiuni.
- Diverse sectoare și regiuni. Alege ETF-uri care acoperă sectoare și piețe cat mai variate. Astfel, daca un anumit sector are probleme sau în cazul anumitor crize politice, impactul asupra portofoliului tău va fi minim.
Alege ETF-uri care urmăresc diverși indici globali. Acestea îți asigură un echilibru optim între risc și randament.
Portofoliul meu de ETF-uri
Scopul meu personal este liniștea financiară în a doua parte a vieții. Eventual la pachet cu o pensionare timpurie în care banii să lucreze pentru mine. Orizontul meu investițional fiind unul lung, ETF-urile joacă un rol foarte important.

Sursa: unsplash.com
Structura portofoliului meu de ETF-uri
- 80% acțiuni | 20% obligațiuni – Profil de risc ușor peste medie
- ETF-uri pe acțiuni:
- 42% Core MSCI World (EUNL.DE) – Conține acțiuni din 23 de țări dezvoltate.
- 12% MSCI World Small Cap (IUSN.DE) – Include companii mici din țările dezvoltate.
- 10% MSCI EM IMI (IS3N.DE) – Acțiuni din piețele emergente.
- 7% Edge MSCI World Quality Factor (IWQU.UK) – Acțiuni selectate pe baza stabilității financiare.
- 7% Edge MSCI World Value Factor (IWVL.UK) – Acțiuni alese pe criterii de valoare.
- 5% Global Clean Energy (IQQH.DE) – Companii din sectorul energiei verzi.
- ETF-uri pe obligațiuni:
- 10% Core Global Aggregate Bond (EUNA.DE) – Obligațiuni la nivel global.
- 7% J.P. Morgan EM Bond (JPEE.UK) – Obligațiuni din piețele emergente.
Atenție! Acest portofoliul este adaptat nevoilor mele și nu reprezintă o recomandare de investiții. Asigură-te că investești în produse financiare potrivite profilului tău de risc.
Portofoliul meu este gândit sa fie cât mai diversificat. Cuprinde atât acțiuni, cât și obligațiuni, atât din piețele dezvoltate cât și din cele emergente. Urmărește companii de toate dimensiunile dintr-o gamă largă de sectoare economice.
Obligațiunile îmi oferă și un grad de flexibilitate. În perioadele de corecție ale acțiunilor (când prețul scade cu mai mult de 10%) pot vinde obligațiuni (care de regula cresc) pentru a cumpăra acțiuni la prețuri mici.
Ce lecții am învățat?
Înainte de a lua orice decizie investiționala este esențial să te informezi. Să fii capabil să îți creionezi un plan solid pe baza căruia să îți construiești un portofoliu.
Asta zice teoria. În realitate am făcut greșeli. Din fericire nu prea mari și suficient de valoroase. Cele mai importante lecții pe care le-am învățat în ultimii ani:
- Documentează-te înainte de a investi. Nu toate ETF-urile sunt la fel. Daca nu le studiezi suficient poți lua decizii neinspirate când vine vorba de costurile sau performanta lor.
- Respectă-ți planul. Am cumpărat ETF-ul pe Clean Energy mai mult ca speculă. Visam randamente bune în timp scurt. Este singurul meu ETF in pierdere.
- Un portofoliu simplu înseamnă mai puțin stres. Nu ai nevoie nevoie de zeci de ETF-uri pentru a obține randamente solide.
- Nu te lăsa prins de FOMO. De teama de a rata oportunități. Nu cumpăra sau vinde impulsiv. Respectă-ți planul, exersează răbdarea și dă-i timpul portofoliului tău să își facă treaba.

Sursa: unsplash.com
Dacă mâine aș lua-o de la zero mi-aș planifica mai bine etapele. Aș începe cu un portofoliu simplu – doar ETF-uri pe acțiuni și obligațiuni globale. Pe măsura creșterii portofoliului aș mai adăuga ETF-uri, doar cu o strategie clară.
ETF-urile și drumul către independență financiară
Investițiile pe termen lung sunt cheia libertății financiare.
Beneficiile ETF-urilor fac din acest tip de produs unul foarte atractiv pentru investitori, oferind echilibrul ideal între costuri, diversificare și flexibilitate.
ETF-urile nu sunt Sfântul Graal al investițiilor, ci doar un instrument eficient cu propriul lor nivel de risc. Succesul în investiții vine din disciplină, educație continuă și răbdare. Investiția în ETF-uri nu este doar o strategie financiară. Este un pas spre libertatea ta financiară. Ești gata să începi?
Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.
Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.