„Nu au trecut decât câteva zile de când am intrat în noul an, dar am impresia că 2023 s-a încheiat deja de multa vreme. Atât de bogat a fost. Și nu mă refer atât la latura lui financiară cat la experiențele pe care le-am trăit”.
Așa începeam acum un an articolul despre cum am încheiat anul 2023. Un an bogat. 2024 a fost diferit. Aș putea spune despre 2024 că a fost mai degrabă un an challenging. A adus în viața familiei mele multe lucruri ce ne-au testat reziliența, dar când trag linie pot spune că am arătat cât suntem de puternici împreună.
Pe fondul acestor experiențe am fost nevoit deseori să-mi concentrez atenția către lucruri neplanificate. Iar pentru că și pentru mine ziua are tot 24 de ore am fost nevoit să reduc diverse activități pentru a le face loc celor de mai sus.
Cel mai mult a avut de suferit activitatea pe blog, reușind să scriu doar jumătate din ce mi-am propus. Nici nu am forțat nota doar de dragul de a scrie. Am făcut-o mai mult ca o evadare într-un spațiu în care să-mi găsesc oaza de relaxare. Evident, nu am reușit să îți povestesc tot ce îmi propusesem anul acesta. Dar nu îți face probleme, avem timp pentru toate.
Anul 2024 în cifre
Deși am fost nevoit să fac multe compromisuri pe parcursul lui 2024 sunt mândru că am reușit să mă țin 100% de planul meu financiar. Mi-am respectat cu strictețe bugetele, am aplicat la perfecție regulile pe baza cărora îmi iau deciziile financiare, am continuat să învăț lucruri noi, iar rezultatul arată cam așa…
1. Fondurile de rezervă
Fondul de urgență. Cred că ți-am spus în repetate rânduri că eu mă bazez pe un fond de urgență de 3000 de lei. Fondul și-a demonstrat utilitatea, provocările anului trecut forțându-mă să apelez de două ori la el. Mă felicit, din nou, pentru că am decis să creez acest fond și nu ratez nicio oportunitate de a-l promova apropiaților mei. Mai mult decât atât, pentru 2025 mi-am propus creșterea fondului la 5000 de lei dintre care 3000 lei păstrați în cont și 2000 lei cash.
Fond de siguranță. Încă de la finalul lui 2023 reușisem să acumulez un fond de siguranță solid ce îmi acoperea deja 6 luni de cheltuieli esențiale. La finele lui 2024 fondul meu de siguranță poate acoperi pe lângă aceste cheltuieli și nevoia de educație a copiilor (grădiniță și afterschool). Fiind mulțumit de cum arată fondul în acest moment m-am oprit din a mai direcționa bani către el, concentrându-mă deja în alte direcții.
2. Bugetele
Bugetul de concedii. În 2024 am avut nevoie de concediu mai mult ca niciodată, iar bugetul de concedii și-a făcut treaba cu vârf și îndesat. Pe lângă clasicele ieșiri la mare și la munte, am vizitat Dubai și am mers într-o croazieră în nord, pe fiordurile norvegiene. Toate astea fără să ne impactăm major bugetul lunar. Un adevărat succes, as putea spune.
Finalul anului ne-a prins cu un buget de concedii de 63% din ținta noastră, pe completarea căruia ne vom concentra în perioada următoare.
Bugetul de dorințe. Ne-a permis să profitam la maximum de oportunitățile ivite în perioada de Black Friday. În momentul de față suntem din nou cu bugetul aproape consumat, dar cât se poate de fericiți de modul în care l-a utilizat. Bineînțeles, alocam lunar o sumă mică de bani și în această direcție pentru a completa bugetul.
3. Cheltuielile
Anul trecut cheltuielile noastre au fost mai mari decât ne-am fi dorit. Dar știi cum se spune: paza bună trece primejdia rea. Am fost rareori surprinși de aceste cheltuieli. Când totuși s-a întâmplat am fost pregătiți (vezi fondurile și bugetele de mai sus).
În 2024 aproape doua treimi din banii noștri au mers către investiții, educație, plata datoriilor și diversele economii. Cred că e un mod foarte sănătos de direcționare a banilor, de care eu mă pot declara foarte mulțumit. Vei vedea mai jos că topul 10 al cheltuielilor noastre este completat de vacanțe, mâncare, cheltuieli legate de mașină, cadouri, sănătate și facturi.
Când vine vorba de împărțirea cheltuielilor pe tipuri mai generice lucrurile stau destul de bine. Modelul pe care îl urmărim noi este 50/30/20 (nevoi/dorințe/economii). Ținând cont de contextul special al anului 2024 consider că ne-am descurcat chiar mai bine decât ne-am propus.
4. Investițiile
Și aici am reușit să mă țin destul de bine de planul meu. Investițiile mele se împart în companii individuale pe Bursa de Valori București, ETF-uri pe piețele externe și o serie de titluri de stat Fidelis.
BVB-ul a avut un an decent însă instabilitatea politică din finalul lui a dus la o mică prăbușire a majorității companiilor din portofoliul meu. Drept urmare am încheiat anul cu un randament de doar 4,5% în lei.
Notă: Am profitat cât am putut de mult de această scădere. Am cumpărat acțiuni ale companiilor în care cred, la preturi foarte bune. Orizontul meu investițional este unul lung așa că se va vedea în timp beneficiul unor astfel de achiziții.
Pe extern lucrurile au mers destul de bine. Chiar au explodat odată cu alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite. Portofoliul meu extern a generat anul trecut un randament de 16% în euro. Nu-i rău deloc, nu?
Aș menționa și faptul că investesc lunar o sumă de bani în cate un portofoliu simplu de ETF-uri pentru fiecare dintre copiii mei. Aceste portofolii au generat fiecare randamente de 21% în euro. Poate că ar trebui să învăț și eu ceva din simplitatea portofoliilor lor.
Concluzie
Nu aș putea spune că anul 2024 a fost un an rău. Nu aș putea spune nici că a fost unul bun. Privind în urmă pot spune că a fost un an în care am continuat să creștem, am testat forța legăturilor noastre și am trecut împreună peste greutăți.
Am învățat că e bine să fii pregătit pentru orice. Am confirmat că banii nu sunt totul, dar e mai bine să îi ai decât să nu îi ai. Că orice se întâmplă în viața ta trebuie să te prindă pregătit. Și că atunci când ai oamenii potriviți alături de tine restul lucrurilor tind să se rezolve de la sine.
Mulțumesc 2024 pentru că ne-ai făcut mai puternici și ne-ai reamintit ce este cu adevărat important!
Dragă 2025, bine ai venit! Știm deja că vom realiza lucruri mărețe împreună.
Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.
Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.
1 comments On Cum am încheiat anul 2024
Pingback: Secretul unei vieți financiare echilibrate: Bugetul personal • claudiudorobantu ()