Mă întreb deseori cum de am descoperit atât de târziu titlurile de stat. Mi-au trebuit 35 de ani să descopăr un instrument financiar ale cărui rădăcini își au originea undeva în vremea lui Cuza. De ce atât? În principal din cauza lipsei mele de educație financiară, dar și a dezinteresului general specific tineretului.
Titlurile de stat nu sunt vreun secret ținut cu strictețe și accesibil doar unui grup restrâns de oameni. Ele au fost mereu acolo, exact sub nasul meu. Unii dintre cunoscuții mei erau deja familiari cu ele, dar eu eram la vârsta la care mă concentram în cu totul alte direcții.
Privind înapoi evident că mi-ar fi plăcut să le acord atenție mult mai din timp, dar la vârsta aceea aveam alte reguli după care îmi setam prioritățile. Mă poți învinui?
Ce sunt titlurile de stat?
Am ales să scriu despre titluri de stat mânat de faptul că ele continuă să fie foarte puțin populare printre apropiații mei. În pofida unor recente campanii de popularizare, titlurile de stat, simplitatea și accesul lor foarte facil rămân încă niște necunoscute pentru mulți dintre noi.
Titlurile de stat (denumite și obligațiuni de stat) sunt instrumente financiare emise de administrația centrală prin care statul caută să se împrumute de la populație.
Mecanismul este simplu: tu împrumuți statul pe o anumită perioadă (cel puțin un an), iar el se angajează să-ți restituie banii la finalul acestei perioade (numită maturitate). În plus, vei primi o dobândă (numită aici “cupon”) ce va fi plătită anual până când titlurile ajung la maturitate.
Notă: Titlurile de stat nu se adresează numai persoanelor fizice ci unui spectru larg de investitori – companii, bănci, fonduri de investiții, etc.
Investitorii de retail (persoane fizice) din Romania au la dispoziție două programe prin care pot accesa titluri de stat: Tezaur și Fidelis. Cele două au la bază același mecanism de funcționare descris anterior, dar vin cu o serie de caracteristici ușor diferite pe care le vom discuta mai jos.
Indiferent ce program, titlurile de stat reprezintă o alternativă foarte solidă a instrumentelor financiare consacrate (conturi de economii, depozite la termen, etc.) și un mod foarte eficient prin care poți da un scop economiilor tale.
Ce trebuie să știi?
E drept că popularitatea titlurilor de stat a crescut în ultimii ani în rândul românilor. Ele vin la pachet cu un set de avantaje ce nu ar trebui trecute prea ușor cu vederea.
Statul pune la bătaie, prin intermediul titlurilor de stat, dobânzi (cupoane) mai mari decât cele oferite de depozitele bancare. Mai mult decât atât, aceste cupoane sunt scutite de la plata impozitului pe dobânzi. Altfel spus, întreaga dobândă promisă de stat va ajunge în buzunarul tău.
Titlurile de stat oferă un grad ridicat de siguranță a investiției, fiind garantate de stat. Acest nivel scăzut de risc asociat face din titlurile de stat un instrument perfect pentru investitorii conservatori.
Notă: Titlurile de stat oferă, în general, randamente inferioare celor obținute din investițiile în acțiuni, dar pentru care este necesar un apetit mai ridicat pentru risc.
Tezaur sau Fidelis?
Spuneam că cele doua programe de titluri de stat, deși foarte asemănătoare, sunt diferențiate de detalii.
Ambele programe se adresează persoanelor fizice, sunt garantate de stat și sunt scutite de la plata impozitului. Tezaur pune la dispoziție dobânzi fixe și atractive, în general mai bune decât depozitele bancare, în timp ce Fidelis propune dobânzi ușor mai mici decât Tezaur.
În ceea ce privește perioada, cele două pot avea maturități similare: Tezaur – 1, 2, 3 sau 5 ani (în funcție de emisiune), Fidelis – de obicei 1, 2 sau 3 ani. Fidelis pune la dispoziție și titluri de stat în euro ce au, de obicei, maturități de 1 sau 5 ani.
Diferența majoră dintre cele doua o reprezintă faptul că titlurile Fidelis sunt tranzacționabile pe bursa de valori. Asta înseamnă că le poți vinde oricând, pe bursă, altor investitori interesați. Aceștia din urma îți vor plăti atât prețul titlurilor de stat cât și dobânda acumulată de titlurile tale de la ultima scadență.
Notă: Opțiunea de a putea vinde titlurile vine la pachet cu un risc al prețului. Există posibilitatea ca în momentul vânzării să nu existe cumpărători dispuși să plătească prețul dorit de tine. Asta înseamnă că vei fi nevoit fie să aștepți cumpărătorul potrivit, fie să vinzi la preturi mai mici decât ți-ai propus inițial (dacă timpul reprezintă o constrângere).
De cealaltă parte, titlurile Tezaur nu sunt tranzacționabile pe bursa. Ele nu îți oferă aceeași flexibilitate, iar odată achiziționate nu mai pot fi înstrăinate decât cu potențiale penalități (pierderea totală a dobânzii). Spunem că titlurile Tezaur au o lichiditate scăzută (îți blochează banii pe perioada deținerii lor) comparativ cu Fidelis. Pentru a compensa acest dezavantaj titlurile Tezaur oferă dobânzi ușor mai mari decât Fidelis.
Care dintre cele două opțiuni este mai potrivită?
Atât alegerea programului cât și a maturității depinde foarte mult de planurile pe care le ai pentru banii tăi. Dacă știi că nu vei avea nevoie prea curând de aceștia, te poți orienta către Tezaur și maturități mai mari. Dacă, în schimb, există șansa să accesezi chiar și parțial acești bani, Fidelis poate fi mai potrivit, ideal cu maturități mai mici.
Experiența personală îmi spune că alegerea programului potrivit este influențată și de deschiderea către mecanismele bursiere. Cunosc oameni concentrați 100% pe Tezaur, dar și oameni ce au făcut în timp pasul către Fidelis. Eu însumi am urmat acest parcurs ce m-a dus într-un final chiar la îmbrățișarea altor tipuri de investiții pe piața de capital.
Cum poți accesa titlurile de stat?
Titlurile Tezaur se achiziționează direct prin Trezoreria Statului (sau prin intermediul Poștei Romane). Ai nevoie să îți deschizi un cont la Trezorerie în care vei transfera (sau depune cash la casieria Trezoreriei) banii pe care vrei să îi investești, iar apoi să completezi o cerere de subscriere la ghișeele aceleiași Trezorerii.
Notă: Există și varianta subscrierii online însă procesul poate fi un pic greoi dacă interacțiunea cu Spațiul Privat Virtual nu îți este familiară.
Găsești aici un ghid complet de achiziție a titlurilor Tezaur însoțit de un video cu întrebări frecvente.
Titlurile Fidelis sunt tranzacționabile pe bursa astfel că pentru a le accesa ai nevoie de un intermediar. Acesta poate fi una dintre băncile partenere sau unul dintre brokerii de pe Bursa de Valori București. Ai nevoie să deschizi un cont de tranzacționare la unul dintre parteneri, să îl alimentezi cu suma respectivă și să lansezi un ordin de cumpărare. În general, brokerii îți oferă suportul necesar și te îndrumă în fiecare pas al procesului de subscriere.
Găsești aici un ghid complet de achiziție a titlurilor Fidelis însoțit de un video cu întrebări frecvente.
Notă: Mulți oameni se feresc de Bursa de Valori pentru că „știu” că este un loc unde se pierd bani. În realitate, lipsa noțiunilor elementare de tranzacționare este cea care alimentează acest mit. Titlurile Fidelis, prin ușurință cu care pot fi achiziționate și nivelul lor scăzut de risc, îți pot deschide drumul spre a înțelege cum funcționează bursa și cum poate lucra ea în folosul tău.
Concluzie
Titlurile de stat sunt, cu siguranță, o alternativa foarte atractivă pentru clasicele depozite bancare. Pe lângă cifrele superioare pe care le oferă, titlurile de stat sunt o bună oportunitate de a-ți diversifica portofoliul și, de ce nu, de a-ți deschide apetitul și pentru alte tipuri de investiții.
Programele Tezaur și Fidelis îți oferă flexibilitatea necesara pentru a alege un produs cat mai apropiat de nevoile și profilul tău de risc. Totuși, nu uita să îți iei deciziile informat. Deși mecanismele titlurilor de stat sunt simple, asigură-te că stăpânești cu adevărat modul în care aceste produse funcționează.
M-aș bucura să faci pasul către acest tip de instrumente așa că îți stau la dispoziție pentru orice întrebări suplimentare ai despre ele. Îți pot înțelege eventuala reticență pentru că am trăit-o la rândul meu, motiv pentru care îți recomand cu căldură să îmi scrii.
Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.
Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.