Scriam în articolul precedent, printre altele, că am pus recent bazele unui fond de concediu. Fondurile de urgență și de siguranță sunt deja prea mainstream 😊 Cum am ajuns să fac asta? Simplu! M-am săturat să fac foamea în lunile în care aveam de achitat diverse tranșe pentru vacanțele rezervate.
Iau ca exemplu vacanța de anul acesta din Grecia. Pentru o familie cu doi copii am avut de achitat în total 2300 euro, în două tranșe. Oricum ai împărți suma asta în două bugetul tău din lunile respective va fi serios pus la încercare.
Într-o zi am simțit că s-a umplut paharul și am convenit cu Alina că e momentul să ne protejăm de astfel de situații. Am hotărât să creăm acest fond în care să punem bani lunar cu scopul de a avea o sumă pregătită pentru atunci când vom avea nevoie.
Care este ținta?
Mă vei întreba, pe bună dreptate, cât de mare ar trebui să fie această sumă. Ei bine, nici aici nu există un răspuns universal. Ține foarte mult de tine și de obiceiurile tale. Dacă ești amator de vacanțe exotice și te relaxezi cu adevărat doar la umbra unui palmier, ascultând bachata pe fundal, foarte probabil vei avea nevoie de o sumă mai mare decât cineva care obține același lucru mergând pe munte cu cortul.
Modul în care am gândit eu acest mecanism este unul destul de simplu. Atât eu cât și soția mea, fiind angajați, beneficiem fiecare de aproximativ o lună de concediu anual. O lună în care nu muncim, dar suntem plătiți. Așa că ne-am propus ca vacanțele noastre să se întindă cumulat pe durata unei luni de zile. Astfel, valoarea țintă a fondului nostru de vacanță este dată de salariile noastre lunare însumate.
Nota: Menționez că suma respectivă este valoarea minima pe care o țintim. De când cu apariția copiilor în peisaj necesarul nostru se învârte între 1 și 1.5 salarii lunare (cumulate).
Efectul pe care existența acestui fond îl are asupra bugetului tău este unul extraordinar. Și nici măcar nu trebuie să aștepți să atingi suma țintă pentru a te bucura de magia ei. Chiar și un 60-70% din obiectiv te va salva de foarte mult stres financiar. Vei fi în continuare nevoit să bugetezi sume pentru plățile rămase, însă acestea vor fi sensibil mai mici.
În concluzie…
Aș recomanda oricui crearea unui fond de concedii cu condiția să aibă deja la adăpost fondurile de rezervă.
Existența acestui fond poate fi un mare plus, însă crearea lui nu este neapărat ușoară. Presupune să îi aloci lunar o anumită sumă de bani, iar dacă nu o ai vei fi nevoit să faci rost de ea. Fie îți crești veniturile, fie îți scazi cheltuielile. Nici una dintre cele doua nu e ușor de făcut, dar dacă ești suficient de motivat de obiectivul final perspectivele devin mai favorabile.
Tu ai deja un fond de concediu? Câți bani aloci anual vacantelor tale?
Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.
Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.
1 comments On Câți bani sparg pe concedii
Pingback: Cum am încheiat anul 2023 • claudiudorobantu ()