Creșterea veniturilor – mit sau realitate?

Era cât pe-aci să încep cu întrebarea “De ce ar trebui să te intereseze creșterea veniturilor?”. Orice om normal la cap ar fi închis articolul în secunda doi. Este evident pentru toată lumea că următoarea afirmație este un adevăr universal: câștigi mai mult, ai de unde “sparge” mai mult. Ieșind din limitele acestei gândiri superficiale există și câteva beneficii mai puțin evidente ale unei eventuale astfel de creșteri:

  • Reducerea stresului – te mai eliberezi de presiunea gestionării finanțelor personale (deseori deficitare)
  • Atingerea obiectivelor – poate fi vorba de plata unor datorii sau de a pune ceva de-o parte
  • Stabilizarea veniturilor – mai ales dacă modul în care câștigi variază mult de la o luna la alta.

Creșterea veniturilor a fost primul pas recomandat de orice “guru” financiar cu care am interacționat. Reprezintă baza oricărui drum spre prosperitate – crește-ți veniturile, economisește, investește.

Cum îți poți crește venitul?

Când am decis să investesc în mine și în echilibrul meu financiar am început să urmăresc o serie de oameni și să mă alătur diverselor comunități cu acest specific. Am avut nevoie de multe ajustări de mindset fiind întâmpinat cu sfaturi practice menite să mă ajute în drumul meu. Unul dintre acestea a fost să îmi cresc veniturile. O lecție extraordinar de bună și necesară pentru a-ți pregăti următorii pași. Însă cum poți face asta concret?

creșterea veniturilor
Sursa: unsplash.com

La prima vedere există un izvor infinit de idei. Ca angajat te poți specializa într-un domeniu nișat, acestea fiind adesea foarte bine plătite. Poți cere o mărire de salariu sau poți căuta să îți schimbi angajatorul pentru un salariu mai bun. Apoi, poți încerca un “side hustle” pentru un venit suplimentar. Poți deveni șofer pentru companii de ridesharing (Uber, Bolt, etc.), sunt site-uri unde poți face testare funcțională pentru aplicațiile diverselor companii, poți completa sondaje online sau să joci rolul de mistery shopper.

Alte variante interesante ar fi să devii freelancer și să lucrezi la diverse proiecte online. Îți poți crea propriul curs online sau poți acorda meditații (dacă ești suficient de bun pe domeniul tău). Îți poți deschide chiar o mică afacere personală. În ultimă instanță te-ai putea gândi la a vinde din lucrurile pe care nu le mai folosești sau, dacă îți permite spațiul, să îți oferi o camera spre închiriere în regim hotelier.

Nu am enumerat decât o mica parte din ideile pe care le-am auzit de-a lungul timpului. Nu pot nega faptul că unele dintre ele sunt chiar interesante însă din start m-a frapat un lucru.

Cât este de simplu de fapt?

Cred sincer că dacă ești câtuși de puțin interesat de sănătatea ta financiară trebuie să cauți în permanență moduri în care să îți crești veniturile. Apreciez enorm ideile și sfaturile pe care le-am primit de-a lungul timpului. Informația e aproape. O simplă căutare pe Google îți oferă zeci de moduri simple în care oricine își poate îmbunătății veniturile.

Cu toate astea eu am rămas blocat asupra unui detaliu. Totul este prezentat ca fiind simplu. În prima fază am crezut că nu sunt eu suficient de obișnuit cu aceste mecanisme numai că un an jumătate mai târziu îmi pun aceeași întrebare: cât de simplu poți implementa totuși aceste idei?

creșterea veniturilor
Sursa: unsplash.com

Nu mi se pare deloc simplu să îți găsești și să te ții de un job suplimentar. Consumul de timp și de energie ajunge să fie major (dacă țintești un venit cât de cât consistent), iar dacă ai și familie lucrurile se complică exponențial.

A te specializa într-un domeniu implică multă muncă și un buget inițial destul de consistent ce trebuie investit în educația ta. Apoi, realist vorbind, pentru majoritatea oamenilor nu e deloc confortabil să ceară o mărire sau să meargă la un interviu.

Pentru a crea cursuri sau conținut online ai nevoie de o serie de abilități pe care nu oricine le are și care nu sunt deloc simplu de dobândit. Despre a deschide o afacere nici nu că are rost să mai discutăm.

Atunci care sunt variantele?

Repet, cred cu tărie că astfel de idei te pot ajuta foarte mult, dar consider că nu sunt deloc simplu de implementat. Ceea ce, dacă stai să te gândești, e absolut normal. Cred că orice plan pe care îl faci la nivel financiar trebuie să aibă un orizont de timp extins. Nu spun că nu poți face bani rapid, dar șansele sunt relativ mici și deseori vin la pachet și cu foarte mult stres.

Poți începe însă cu pași mici acordând mai multă atenție cheltuielilor. Spre exemplu poți achita complet și renunța la cardurile de credit în caz că le ai. Poți să gătești mai mult acasă în loc să comanzi ori să mergi foarte des la restaurant sau, dacă jobul îți permite, să încerci să lucrezi mai mult de acasă pentru a economisi banii de transport.

Adu valoare

Trebuie să fi conștient și că veniturile pe care le poți produce sunt proporționale cu valoarea pe care o aduci. Cu cât ești mai valoros pentru angajatorul tău, pentru business-ul pe care îl reprezinți și în general pentru oameni cu atât vei putea produce potențial mai mulți bani. Iar asta ne duce la necesitatea de a investi în propria educație. Poate părea contraintuitiv să fi nevoit să cheltui niște bani când îți propui să îți crești veniturile, dar a investi în tine este una dintre cele mai importante decizii pe care le poți lua.

creșterea veniturilor
Sursa: unsplash.com

Fă un pas în spate și fă-ți o analiză sinceră. Descoperă la ce ești bun, cum poți deveni și mai bun și investește în asta. În timp, dacă ești dedicat, asta nu va face decât să îți aducă mai mulți bani. Și nu uita să te faci vizibil. Arată-le oamenilor cum le poți fi de folos și cât ești de priceput la asta. Degeaba ești cel mai bun web developer, copywriter, instalator sau plimbător de câini dacă nu știe nimeni de tine.

Și ar mai fi un lucru. Ți-l spun în teorie pentru că nu am încercat încă să îl aplic în activitățile mele. Ai putea fi avantajat dacă încerci să fii plătit pentru rezultate, nu pentru timpul pe care îl dedici. Când muncești la program, gen 09-17, nu faci decât să îți vinzi timpul pentru salariu. Alegând să fi plătit pentru rezultate muncești într-un ritm impus de tine. Fiecare oră în care ești productiv îți poate genera mai mult profit decât cei X lei/ora ai programului obișnuit. Totul se reduce din nou la ce știi să faci și cât de mult investești în a deveni mai bun.

Concluzie

Să încerci să îți crești veniturile cred că ar trebui să fie pe lista ta de priorități indiferent dacă ai sau nu în plan independența financiară. Sunt foarte multe moduri extraordinare de a face asta, dar fii pregătit să dedici timp și energie pentru că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât ți se dă de înțeles.

Orice modalitate ai alege e important să reții că nivelul veniturilor pe care le poți genera este strâns corelat cu valoarea pe care o aduci celor din jur. Contează ce poți să oferi, cât de bine te pricepi la asta și cât de bine știi să te “vinzi”, dacă ai o rețea de oameni care te ajută și te inspiră și cât investești în a deveni mai bun. Eventual “cel mai bun”.

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.

Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.

un om pe drumul său

2 comments On Creșterea veniturilor – mit sau realitate?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer