Dacă ai citit câte ceva despre mine știi deja că în tinerețea mea rebelă am practicat hiphop-ul. Am fost atât de absorbit de acest tip de poezie încât mă pierdeam deseori în metafore frumoase și jocuri de cuvinte prin care îmi puneam gândurile pe hârtie.
Acum câteva luni mi-am redescoperit această pasiune pentru scris. Nu mai am energia necesară pentru a scrie versuri, dar am început acest blog si am devenit ceva mai activ pe LinkedIn. De atunci se întâmplă constant să primesc întrebarea: “Cum găsești timp să faci lucrurile astea pentru tine?”.
Adevărul e că nu găsesc timp, dar reușesc totuși să le fac. Îți explic un pic mai jos cum.
Ce nu știu ceilalți
Înțeleg unde își are rădăcina această întrebare. Sunt un om ca mulți alții cu o familie frumoasă căreia îi dedic timpul necesar și cu un job standard 9-17 ce îmi consumă o bună parte a zilei. Chiar și așa, zâmbesc adesea la auzul întrebării gândindu-mă la nenumăratele lucruri pe care la fac totuși pentru mine și de care ceilalți nu au habar.
Timpul tău e limitat
Într-adevăr, timpul este printre puținele resurse de care dispunem cu toții în exact aceeași cantitate. Ai și tu, la fel ca și mine, tot 24 de ore într-o zi cărora trebuie să le dai un scop. În mod normal 6-8 ore petreci dormind, alte 8-9 ore la munca dacă ești angajat (chiar mai mult dacă nu ai posibilitatea de a lucra de acasă) astfel că rămâi cu 8-9 ore în care trebuie să înghesui alte activități. Toate celelalte activități.
Vei începe probabil cu tot ce ține de casa și de familia ta. Necesitățile. Cumpărături, gătit, curățenie, pregătit, hrănit și dus copii la scoală, luat copiii de la scoală, spălat și pregătit de somn. Chiar dacă nu ai copii activitățile casnice îți vor ocupa oricum o bucată serioasă de timp. Doar că tu îți vei dori mai mult de atât. Vei vrea să petreci timp cu prietenii, să faci sport, să te relaxezi, să te plimbi, să vizitezi. Să te ocupi de pasiunile tale, să începi proiecte personale, să înveți lucruri noi, dar și să mergi la restaurante sau să ieși în cluburi. Să cunoști oameni noi, să legi prietenii și să repeți toate cele de mai sus.
Dar câte poți face?
Adevărul este că, de cele mai multe ori, dacă lucrezi într-o corporație și ai și o familie cu copii este foarte dificil să găsești timp pentru tine. E imposibil să găsești ceva ce nu există. Oricâte planuri îți vei face timpul pe care îl vei putea aloca pentru ele va fi, în principiu, același.
Nu poți adăuga la nesfârșit lucruri în acele 8-9 ore fără să riști să ajungi la burnout. La un moment dat vei realiza că pentru a adăuga ceva nou va trebui să scoți ceva din lucrurile existente. Pentru asta vei avea nevoie de o schimbare de mentalitate – nu căuta să găsești timp, caută să creezi timp!
Ce a funcționat pentru mine
Fără mizerii de la serviciu aduse acasă. Obișnuiam să discut în fiecare seară cu Alina despre ce porcării se mai întâmplau la birou. Poate că nevoia mea reală era să mă eliberez de stresul de pe parcursul zilei, dar în orice caz totul era foarte nesănătos. Așa că am început să practic mediația și exercițiile de respirație pentru a-mi asigura echilibrul, iar timpul eliberat mi-l umplu acum cu lucruri pe care doresc cu adevărat să le fac.
Timpul copiilor. În cazul în care ai copii, aceștia au nevoie ca tu să fii prezent în viețile lor însă în aceeași măsură au nevoie să învețe să fie independenți. Lasă-i să se joace sau să facă diverse activități și de unii singuri. Vei câștiga timp pentru tine pe care îl vei putea petrece alături de partenerul tău sau dedica pasiunilor tale.
PRO TIP: Pregătind copiii de somn la o oră rezonabilă aceștia vor beneficia de un somn mai odihnitor, iar tu te vei putea bucura de mai mult timp pentru activitățile tale preferate.
Timpul meu. Îmi iau zilnic o pauză de jumătate de ora de la munca pentru a mă detașa. Mă concentrez pe pasiunile mele fie că e vorba de citit, scris sau ascultat niște muzică bună.
Social media. Încearcă să contorizezi timpul pe care îl petreci pe Facebook, Insta, TikTok sau chiar Netflix. Cel mai probabil vrei fi uimit de cifre, iar dorința de schimbare îți va veni natural generând timp suplimentar.
Hobby-uri. Găsește-ți un hobby care te face cu adevărat fericit. Vei căuta inconștient modalități prin care să îți faci mai mult timp pentru el.
Fă-ți timp! [Concluzie]
După cum spuneam avem cu toții numai 24 de ore într-o zi. Se va întâmpla constant să vrei să faci mai multe decât îți permite timpul. Vei fi nevoit să descoperi ce este cu adevărat important pentru tine, care îți sunt prioritățile și că uneori e mult mai sănătos să spui “nu”.
Timpul e prețios și deseori e greu de găsit. Fă-ți timp pentru ce merită cu adevărat, pentru a trăi așa cum îți dorești și a te bucura de lucrurile frumoase din viată.
Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.
Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.