Banii nu aduc fericirea. Sau poate că…

Nici n-am început bine să scriu acest articol că primesc de la soră-mea un video. Foarte mișto piesa și recomand să îl urmăriți pe Alex. Promit că nu o să vă pară rău.

Acestea fiind spuse, întrebarea este una de pus la un șpriț: aduc banii fericirea sau nu? Aș spune destul de încrezător că dacă nu ai bani sunt șanse mari să fii nefericit. Dar e valabilă și viceversa? Dacă te trezești cu un porcoi de bani garantează asta că vei fi fericit long term? Haide să vedem!

Ce este fericirea?

dexonline.ro spune că fericirea este o “stare de mulțumire sufletească intensă și deplină”. De pe Wikipedia aflu că “fericirea este o stare mentală de bine, fiind caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă”, iar noul nostru prieten ChatGPT zice că “Fericirea este o stare subiectivă de bine, mulțumire și satisfacție cu viața. Este o experiență emoțională pozitivă caracterizată de un sentiment de bucurie, liniște și împlinire.”

Deși nu cred că găsești nimic nou în aceste frumoase definiții, mi-aș concentra atenția asupra unui aspect foarte interesant: fericirea este subiectivă. Fiecare individ are propriile valori și propria percepție asupra vieții, deci ideea de fericire nu are cum să nu difere de la om la om.

banii nu aduc fericirea
Sursa: unsplash.com

Mai mult, cultura și educația pot influența radical ceea ce tu consideri a fi fericire. Pot fi realizările tale personale sau profesionale, sănătatea sau relația cu familia. Poate diversele experiențe sau chiar mici plăceri cum ar fi plimbările, cititul sau mâncarea preferată. Întrebarea este: își au banii locul lor între toate acestea?

Când banii nu aduc fericirea

Toată lumea vrea bani. Nu cred că are sens să insist pe acest subiect. Cu cât mai mulți cu atât mai bine. Dar de ce vrem banii aceștia? Tu de ce îi vrei?

În prima fază banii îți pot asigura nevoile de bază: hrană, adăpost, igienă, educație, etc. Odată asigurate toate acestea vei trece automat în faza a doua: definirea standardului de viață. Adică modul în care alegi să trăiești. Dorințele. Iar pentru a-ți satisface dorințele ai nevoie de mai mulți bani.

Din acest punct riști să intri într-un cerc vicios. Vei căuta să faci mai mulți bani, iar asta îți va crește nivelul de trai, deci te va face mai fericit. Doar că în timp, acesta va deveni noul normal și vei căuta din nou moduri de a-l duce la nivelul următor. Problema în tot acest joc este următoarea: creșterea repetată a nivelului de trai nu va aduce după sine o creștere semnificativă a fericirii pe termen lung.

Stres și sacrificii

Vei fi surprins, dar sunt situații în care banii (nu doar lipsa lor) pot deveni o veritabilă sursă de stres. În drumul către împlinirea obiectivelor tale financiare poți dezvolta adevărate obsesii. Poți cădea în propria plasă trăind cu teama constantă că nu vei acumula suficient. Cumpătarea se transformă în zgârcenie, economia în austeritate, iar tu într-un individ pregătit să facă compromisuri pentru a-și atinge obiectivele.

Și când e rost de compromisuri, unde le poți face mai ușor decât la locul de muncă? Fie că te gândești la ore suplimentare, la side hustle-uri sau la extinderea propriului business, foarte probabil vei cădea pradă dezechilibrului munca/viață personală. Poți ajunge să sacrifici din timpul tău de relaxare, îți vei limita ieșirile, la fel și timpul dedicat pasiunilor tale. Rezultatul? Scăderea calității vieții, lipsa relațiilor personale și un drum lin către burnout. Nefericire în forma ei cea mai pură.

Când aduc banii fericirea

Bun, dar ce sens mai au atâția bani? Banii îți pot deschide, într-adevăr, ușa către fericire, dar asta începe cu satisfacerea nevoilor de bază. Odată eliminat stresul asociat nevoii de hrana, adăpost etc., te poți concentra pe lucruri noi ce pot avea potențialul de a te face fericit.

Notă: Caută să scapi de datorii! Acest lucru își va aduce aportul la reducerea stresului și anxietății generate de gestionarea banilor.

banii nu aduc fericirea
Sursa: unsplash.com

Din acest punct posibilitățile sunt infinite și gravitează în jurul valorilor și dorințelor tale.

Vei putea căuta oportunități de dezvoltare personală. Fie că vorbim despre cursuri, conferințe și coaching sau călătorii și limbi străine, în momentul în care accesul la acestea nu este condiționat de bani ai ocazia să le observi valoarea netă și impactul real pe care îl au asupra ta.

Când ai suficienți bani cât să îți acoperi nevoile te afli într-o poziție de libertate financiară, iar asta aduce după sine nenumărate potențiale surse de fericire. Vei putea concentra mai multă energie în direcția relațiilor cu cei din jur. Îți vei elibera timp și vei putea dedica atât cat este necesar pasiunilor tale. Vei avea puterea de a-i ajuta pe alții, iar asta este cea mai importantă sursă de fericire pe care o știu.

Experiențe, nu posesiuni

Vei ajunge în punctul în care vei realiza că tot ce ai este suficient. Poate chiar prea mult. Odată satisfăcute nevoile de securitate, confort si statul social vei constata că obiectele noi nu te fac mai fericit. Iar asta este minunat fiindcă îți dă șansa să îți cauți fericirea în experiențe.

Fă lucruri! Călătorește, ieși în natură, meditează, învață sau participă la orice fel de evenimente! Toate îți vor genera emoții și amintiri, te vor ajuta să te dezvolți și îți vor oferi o alta perspectivă asupra vieții. Iar asta se traduce în fericire pe termen lung.

banii nu aduc fericirea
Sursa: unspash.com

Concluzie

Aduc, deci, banii fericirea? Pe scurt, depinde de cum îți așezi prioritățile. Nu cred că banii aduc de unii singuri fericirea, dar îți pot asigura liniștea necesară pentru a te orienta spre experiențe ce te pot face fericit. Nu-ți folosi banii doar pentru a acumula lucruri! Fericirea generată de acestea este temporară și vei fi nevoit să cumperi tot mai mult pentru a te simți fericit. E ca un drog.

Banii îți pot oferi un confort material, dar nu pot înlocui o viață trăită în adevăratul ei sens. Îmi vine greu să cred că oamenii care nu au pasiuni, obiective sau dorință de dezvoltare pot sa fie pe deplin fericiți, indiferent de nivelul lor de venit.

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.

Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.

un om pe drumul său

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer