La prima vedere lumea educației financiare este plină de vorbe de duh. Pentru a atinge libertatea financiară ai nevoie de multă chibzuință și auto-control, să cunoaști valoarea banilor tăi, să îi lași să lucreze pentru tine și să te plătești pe tine primul. Multe cuvinte frumoase, dar adevarata valoare o descoperi abia când înțelegi ce se găsește dincolo de ele.
Să te plătești pe tine primul?
“A te plăti pe tine primul” este o mentalitate, nu doar o afirmație populară în domeniul finanțelor personale. Să te plătești pe tine primul înseamnă să treci pe primul loc în lista de priorități bunăstarea ta. Concret, trebuie să pui de-o parte ce-i al tău înainte de a face orice altceva cu veniturile tale lunare. Deși poate părea simplu de făcut, să te plătești pe tine înainte tuturor furnizorilor tăi poate fi o adevarată provocare dacă nu urmezi câțiva pași înainte. Rămâi cu mine!
Cum functionează?
Adu-ți aminte că tu ești singurul care se trezește dimineața cu gândul să își dedice timpul și energia pentru a-ți face ție viața cât mai bună cu putință. Așadar, în momentul în care primești salariul (sau oricum se numește modul în care faci bani) redirecționează “partea ta” către fondurile tale de economii. Poți face asta manual – fie către conturi bancare cu acest specific, fie cash în plicul respectiv – sau automat, transferând banii către conturi de economii – mai toate bancile îți pun la dispoziție această posibilitate.
Ce ar trebui să știi înainte
Dacă trăiești de la un salariu la altul, iar banii pe care îi caștigi îți ajung doar pentru a-ți acoperi nevoile probabil că atenția ta ar trebui să fie pe a identifica modalități de a-ți crește veniturile și abia apoi poți reveni la a economisi.
Pe de altă parte, dacă ai foarte multe datorii lucrurile se pot complica destul de ușor pentru că vrei vrea să scapi și de acestea relativ repede. Nu cred că există o soluție universala pentru acest context, dar ce a funcționat pentru mine a fost să îmi asigur întâi un fond de urgență (3000 lei), apoi să lucrez la a rambursa anticipat datoriile pentru ca apoi să revin la a mă plăti pe mine primul. Nu este neapărat soluția optima pentru oricine, iar tu poti opta pentru un alt mecanism daca îți dorești să fii eficient la nivel de dobanzi și costuri sau dacă ești aproape de vârsta de pensionare etc. Depinde foarte mult de context.
Apoi, cu siguranță te vei întreba cât ar trebui să pui de-o parte pentru tine. Pentru a afla răspunsul vei avea nevoie de un buget personal. Bugetul te va ajuta să îți faci o imagine foarte clară asupra sumelor de bani care îți intră în buzunar și, poate mai important, în ce direcții trebuie să îți părăsească buzunarul. După care poți aplica metoda 50-30-20 și direcționa 20% din încasări pentru a te plăti pe tine sau îți poți observa mai în detaliu cheltuielile pentru a vedea cum poti lucra și mai mult la cifre. Sigur, la început acest mecanism ți se va părea complet nenatural și potențial generator de probleme, dar îți spun imediat cum poți schimba asta în favoarea ta.
Partea nenaturala
În mod normal te vei întreba “Cum să mă plătesc pe mine primul? Cu facturile ce fac?”. Întrebarea vine absolut normal dintr-un motiv ce ține de societate și de educația pe care am primit-o.
Cei mai mulți dintre noi trăiesc după formula Venituri – Cheltuieli = Economii. Adică din ceea ce câștigăm cheltuim tot ce avem nevoie, iar ce rămâne punem de-o parte. Adesea nimic pentru că nu ne impunem nicio limită în ceea ce privește cheltuielile. Ne oprim când rămânem fără bani.
Oricât de nenatural ți s-ar părea formula corectă de funcționare este Venituri – Economii = Cheltuieli. Din ceea ce câștigăm punem de-o parte partea noastră (ne plătim primii), iar ce rămâne folosim pentru plata nevoilor și apoi a dorințelor. În felul ăsta, chiar dacă la finalul lunii ai cheltuit toți banii ai siguranța că ți-ai acoperit și economiile conform planului.
“Ok, dar cu facturile cum fac?”. Presupunând că aplici metoda 50-30-20, nevoile tale ar trebui să fie deja asigurate. În ceea ce privește dorințele, dacă după ce te platești pe tine și te ocupi de nevoi constați că dorințele pot atrage posibile dificultăți financiare ai două variante: fie renunți la acestea (sau le amâni până când nu îți vor mai crea probleme), fie cauți modalități de a-ți crește veniturile pentru a le satisface. Niciodată nu furi din ce e al tau.
Concluzie
“Plătește-te pe tine primul” este unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le-am primit și pe care le dau mai departe cu încredere. Ai nevoie de un obiectiv clar de economisire, de un control bun al cheltuielilor și de un plan făcut informat, cu cifre corecte. Începe cu sume mici pentru a-ți construi obiceiul, iar apoi aplică-ti planul în totalitate. Cum spunea o vorbă de duh: “Ești cel mai important furnizor al tău, de ce să îi plătești pe ceilalti înainte?”.
Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.
Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.
2 comments On Plătește-te pe tine primul
Pingback: Un copil prieten cu banii • claudiudorobantu ()
Pingback: Dobânda compusă: O tunsoare de 300.000$ • claudiudorobantu ()