De ce am început acest blog

Ideea de a începe un blog mi-a venit relativ recent și trebuie să recunosc că am oscilat destul de mult între a o pune în practică și a o lăsa baltă. M-am întrebat dacă mai citește cineva bloguri și dacă da, de ce ar citi cineva blogul meu când sunt sute de alte bloguri deja? Ce aș putea oferi eu oamenilor și, foarte important, de ce? Cum fac această investiție de timp, energie și bani să merite și ce trebuie să fac pentru a îi da valoare.

Mi-am făcut ordine în gânduri, am luat o coală de hârtie și am început să scriu motive. Pros and cons cum s-ar spune. Am constatat că esența acestor motive este foarte variată și ține de dorința mea de a veni în ajutor oamenilor, dar și de nevoia mea de dezvoltare continuă. Rezultatul? Ți-l prezint mai jos.

Scopul nobil

Am constatat recent că timpul pe care îl petreceam pe rețelele de socializare (făcând practic nimic util) era unul mult prea mare. Scroll-ul infinit prin postări în mare parte insipide îmi fura efectiv prea mult timp din zi în condițiile în care oricum trăiam constant cu impresia că nu îmi ajungeau cele 24 de ore. Am luat decizia de a mă limita la 15 minute pe zi eliberând astfel timp prețios pe care am decis sa îl dedic dezvoltării mele. Ușor, ușor am intrat în diverse comunități axate pe interesele mele (ironic, unele dintre ele tot pe rețelele de socializare) unde am învățat extraordinar de mult de la experți în domeniile respective, dar și de la oameni ca mine, pasionați de ceea ce fac, oameni simpli cu dorința de a învăța.

Acela a fost și momentul în care am realizat că trebuie sa fac ceva pentru a răsplăti ajutorul ce mi se oferea. Am primit atât de mult de la comunitate, încât am simțit nevoia să dau și eu ceva înapoi.

“Cel mai nobil scop este să trăiești ajutându-i pe ceilalți”

Jay Shetty – „Gândește ca un călugăr”
blog
Sursa: unsplash.com

Ce aș avea eu de oferit?

Decizia de a face un blog a venit natural. Am ales să scriu despre experiențele mele de ultra începător în domeniul finanțelor personale pentru că asta a fost ce mi-a lipsit mie la început de drum. Volumul de resurse disponibil online este imens, chiar copleșitor. Am descoperit o mulțime de oameni de calitate care îți pun la dispoziție tot ce ai nevoie de la documentație gratuită la cursuri plătite, totul bazat pe vasta lor experiență în domeniu. M-am hrănit multă vreme cu informațiile găsite, dar simțeam totuși că lipsește ceva.

Simțeam nevoia unei figuri similare mie, un om normal, fără studii de specialitate și fără super expertiză în domeniu, care să îmi arate cum se aplică toate aceste noțiuni în viața de zi cu zi, cum să fac să pornesc de pe loc, cum se poate da greș, de ce e bine să o fac cât mai devreme și ce trebuie să învăț din aceste greșeli. Din păcate, nu am reușit să găsesc această figură cu care sa mă asociez, lucru ce mi-a făcut începutul de drum și mai dificil pentru că mi-am făcut cu greu curaj să fac primul pas.

Într-un final, am descoperit că sunt și alți oameni cu aceleași aspirații, care se lovesc de probleme similare. Scopul meu este ca tu să conștientizezi acest lucru mult mai devreme. Da, primul pas este mereu cel mai greu, dar este și cel mai important. Ceea ce îmi propun eu este ca experiențele mele să îți dea curajul să faci acest prim pas și să ți-i ușureze pe următorii.

Ce îmi iese mie din asta?

Nu e prima oară când încep un blog, dar cu siguranță îmi doresc să fie prima oară când blogul meu nu moare după câteva postări. Ideea cu motivația este că dacă nu ești atent, fuge cel puțin la fel de repede pe cat vine și, cum nu sunt vreun soi de călugăr ce-și hrănește motivația cu infinita sa dorință de a face bine altora, am pus pe foaie și ce aș avea eu de câștigat din crearea unui blog. A ieșit o serie de motive mai mult sau mai puțin obiective, dar și un motiv un pic neortodox despre care îți povestesc mai jos.

Scrisul

Am pus în capul listei faptul că mi-aș putea îmbunătăți scrisul. Deși nu cred că am fost vreodată cu adevărat bun la asta, îmi lipsește perioada când făceam hip-hop și compuneam versuri pentru piesele mele. Văd în acest blog spațiul perfect în care îmi pot satisface dorința asta, în care pot experimenta, primi feedback și deveni mai bun. Simplul fapt că m-aș putea dezvolta în timp ce fac ceea ce îmi place mi s-a părut un motiv suficient de puternic.

blog
Sursa: unsplash.com

Învățarea

Apoi, pot învăța o mulțime de lucruri noi. Fiecare articol postat vine la pachet cu ore bune de documentare pe tema abordată. Poți privi întreg procesul creării unui articol ca pe un copac ce are la rădăcină ideea ta. El care crește și dezvoltă ramuri atât de mult pe cât ești tu dispus să investești în a căuta resurse. Calitatea rezultatului este dată de timpul investit în research și în cele mai multe cazuri asta aduce cu sine multe lecții noi pentru autor.

Nu în ultimul rând, un blog m-ar scoate din rutină și din zona de confort. Faptul că îmi aloc timp zilnic pentru a documenta un articol, a lucra la o schiță sau a pune în scris câteva cuvinte despre lucrurile ce mă pasionează vine la pachet cu un imens sentiment de relaxare. Iau o pauză de la rutina cotidiană și îmi văd de visul meu. Nu suna rău deloc, nu?

Și ar mai fi ceva…

Ok, daca e sa fiu corect pana la capăt nu pot trece cu vederea un ultim lucru ce-mi antrenează motivația: ego-ul. Recunosc că poate nu e ideal să faci un scop din hrănirea propriului ego, dar crearea și menținerea unui blog în care îți propui să acorzi o mână de ajutor oamenilor ca tine, te face sa te simți important. Dacă oamenii rezonează și absorb ceea ce le oferi, îți vei dori să continui pentru că vei simți că faci diferența, iar sentimentul ăsta e al naibii de plăcut.

De ce trebuie să citești tu acest blog? [Concluzie]

Cred că, pentru prima oară, am luat decizia de a începe un blog urmând pașii naturali, corecți. Cred 100% că este ceea ce trebuie și am nevoie să fac, din motivele pe care le-am enumerat mai sus. Dar cum rămâne cu tine? De ce ți-ar fi tie de folos un astfel de blog? Simplu! Pentru că vrei…

  • …să descoperi ce (nu știi că) ești deja capabil să faci;
  • …să îți faci ordine în finanțele personale, dar nu știi de unde să începi;
  • …să descoperi ce fac oamenii ca tine în situații similare;
  • …să vezi unde greșesc oamenii ca tine și ce poți învăța din greșelile lor;
  • …să investești în dezvoltarea ta, dar ai nevoie de putină inspirație pentru a face primul pas.

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.

Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.

un om pe drumul său

2 comments On De ce am început acest blog

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer