Cum am încheiat anul 2023

Au trecut doar câteva zile de când am intrat în noul an, dar am impresia că 2023 s-a încheiat deja de multă vreme. Atât de bogat a fost. Și nu mă refer atât la latura lui financiară cât la experiențele pe care le-am trăit.

Simt că am crescut foarte mult în acest an – profesional și personal. Am realizat lucruri pe care nu credeam că le voi face vreodată și asta mi-a dat energia să îmi creionez deja pașii pe care vreau să îi parcurg în anul ce vine și nu numai. Spuneam recent că nu mai cred în rezoluții (cel puțin nu așa cum sunt ele vândute). Asta nu înseamnă însă că nu am un plan după care mă ghidez. Exercițiul dificil este să pornești corect pe drumul către obiectivele tale, să rămâi consecvent și să nu sari pași.

Dar să revenim la ce ne interesează mai mult. Din punct de vedere financiar, anul 2023 a fost deopotrivă un an al începuturilor și al consolidării. Am împământenit ce acumulasem deja (educația și instrumentele financiare, creșterea veniturilor, chibzuința, investițiile, etc.). În același timp am deprins noi obiceiuri ce încă trebuie înrădăcinate. La final de an am aruncat un ochi peste cifre și am considerat util să le împărtășesc și cu tine.

anul 2023 în cifre
Sursa: unsplash.com

Anul 2023 în cifre

Dacă folosești un buget personal (sau dacă măcar îți urmărești cheltuielile) îți recomand cu tărie să faci acest exercițiu la final de an. Cu siguranță vei fi surprins să vezi cum ți-ai direcționat banii în precedentele 12 luni. Mai mult, poți verifica și cât de mult te-ai apropiat de obiectivele financiare pe care ți le-ai propus. Iată ce am reușit eu!

1. Fondurile de rezervă

După cum am tot repetat în articolele mele, printre principalele mele obiective se numără asigurarea fondurilor de rezervă. Fondul de urgență este de ceva vreme la locul lui, așa că m-am axat în principal pe fondul de siguranță. Înarmat cu lista noastră de cheltuieli minime absolut necesare (hrană, igienă, asigurări de viată, facturi, transport, copii) am reușit să economisesc cât să acopăr întâi 3 luni, apoi 6 luni de astfel de cheltuieli. Următorul pas a fost să adaug pe listă grădinița și afterschool-ul. În cazul nefericit în care am rămâne amândoi fără job nu aș vrea să fim nevoiți să retragem (nici măcar temporar) copiii de la activitățile lor. Am încheiat anul 2023 cu 85% din suma necesară pentru a acoperi 6 luni de cheltuieli totale

Notă: Unii sunt de părere că obiectivul ar trebui să fie cel puțin 12 luni. În plus, să acopere o sumă cât mai apropiată de nevoile actuale totale. Asta pentru a-ți păstra standardul de viață chiar și în eventualele perioade dificile.

Personal, odată ce voi putea acoperi cele 6 luni pe care mi le-am propus voi reduce nivelul de contribuție la acest fond pentru a mă putea concentra și pe alte obiective. La urma urmei, daca aș ajunge în ipostaza de a rămâne fără job principala mea preocupare ar fi să îmi găsesc unul nou cât mai repede cu putință.

economii
Sursa: unsplash.com

2. Bugetele

În 2023 am construit în principal pe ideea celor două bugete despre care ți-am mai povestit.

Bugetul de concedii este primul challange pe care ni l-am propus. Constă în pregătirea unei sume egală cu veniturile noastre (cumulate) pe o lună. Această sumă ar trebui să ne asigure mare parte din nevoile pentru vacanțe pe parcursul unui an. Am motivat alegerea sumei și am povestit despre acest buget într-unul dintre articolele mele precedente. Ce am reușit anul trecut? 36% din suma pe care o avem în vedere. Știu, mai e mult până la obiectivul nostru, dar sunt mulțumit totuși cu progresul pe care l-am realizat. În plus, știm foarte bine ce avem de făcut în continuare și nu rămâne decât să ne respectăm planul.

Bugetul de dorințe, în schimb, este aproape un organism viu. Nu avem o sumă țintă pentru el. Îl alimentăm lunar cu o sumă mică, iar când o anumită dorință devine prioritară ne folosim de el. Este un fond foarte volatil, iar pentru că doar ce am trecut de luna cumpărăturilor compulsive finalul anului ne-a prins cu foarte puțini bani în acest fond.

Bonus: Bugetul de cadouri. Vorbeam recent despre modul cum abordăm noi goana după cadourile de Crăciun și propuneam chiar înființarea unui buget pentru așa ceva. Personal nu am creat încă acest fond și nici nu o voi face pentru moment. Formula noastră actuală pare că încă funcționează. În momentul în care vom simți că nu mai putem face față acelei perioade cu siguranță vom lua în considerare și acest tip de buget.

3. Cheltuielile

Trebuie să îți spun că anul trecut, deși unul cu cheltuieli serioase, am fost de foarte puține ori surprins de unde s-au dus banii noștri. Asta, evident, datorită bugetului meu personal care nu a dat greș nici de această dată.

După cum vei vedea mai jos cea mai mare parte a banilor noștri s-au dus către investiții și economii. Despre investițiile noastre îți voi povesti mai detaliat într-un viitor apropiat, iar la capitolul economii vorbim în principal despre fondurile și bugetele de care am menționat mai sus. Urmează plata datoriilor și educația (atât a copiilor cât și a adulților) cu procente apropiate de primele două. Lista primelor 10 categorii de cheltuieli este completata de cadouri, hrană, vacanțe, sănătate, mașină și ieșiri în oraș.

anul 2023 în cifre

Notă: Lista continuă și cu alte categorii, dar toate au o pondere de până în 3% din cheltuielile noastre.

Dacă mă uit la procentele generale observ că suntem chiar puțin mai bine decât standardul 50/30/20 (nevoi/dorințe/economii). Pe viitor îmi propun chiar să-mi ridic treptat nivelul de economisire. La cum se anunță anul 2024 pentru noi cred, însă, că va trebui să-mi mai exersez răbdarea.

anul 2023 în cifre

Sigur, aș putea identifica suficiente locuri unde ne-am putea îmbunătăți comportamentul financiar, dar recunosc că, pe total, sunt destul de mulțumit de cum arată această oglindă a anului trecut.

4. Randamentele

Spuneam că voi intra în mai multe detalii legate de investițiile noastre la momentul potrivit. Până atunci este important de menționat că avem două portofolii diferite: unul la Bursa de Valori București ce conține acțiuni și titluri de stat, iar celălalt pe piața externă (acțiuni și obligațiuni worldwide). Primul este în Ron și a avut în 2023 un randament de 33%, iar cel din urma este în Euro și a avut un randament de 5.5%. A fost un an foarte bun și din punct de vedere investițional, nu voi nega.

Concluzie

Trăgând linie, pot spune cu încredere că 2023 a fost un an reușit din multe puncte de vedere. Mi-am atins o bună parte din obiective, iar ce nu am reușit să fac m-a învățat să fiu mai disciplinat pe viitor. Cu certitudine a fost un an al progresului pe toate planurile.

Din punct de vedere financiar 2023 a fost în linie cu ce mi-am propus – am câștigat și am acumulat, am pierdut și am învățat. Cifrele finalului de an mă mulțumesc și mă motivează.

Îmi doresc ca 2024 să îmi dea înțelepciunea să continui drumul pe care l-am început și să mă ajute să îmi păstrez energia cu care l-am întâmpinat. Să-mi mențin direcția către obiectivele pe care mi le-am setat și să reușesc să îți povestesc și ție, aici, câte ceva din progresul meu. Numai bine!

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.

Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.

un om pe drumul său

1 comments On Cum am încheiat anul 2023

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer