Nu știu cum simți tu, dar parcă mai ieri îți transmiteam urările mele de Crăciun. Nici n-am clipit bine și întreg peisajul a fost acaparat de magia…ouălor roșii. Aș profita de ocazie și, înainte de a-ți transmite gândurile mele bune, ți-aș da un sfat. Unul în ton cu perioada Sărbătorilor Pascale, dar aplicabil mai ales în afara lor: nu îți pune toate ouăle într-un singur coș.
Care e treaba cu ouăle 🙂
Recunosc că această superbă metaforă este una dintre preferatele mele. Nu-i cunosc originile, dar pare că reiese dintr-o experiență de viață – coșul scăpat pe jos duce la spargerea tuturor ouălor. O lecție cu atât mai frumoasă dacă reușești să o pui și în context financiar.
Expresia se reduce simplu la diversificarea portofoliului – ouăle sunt bani tăi, iar coșul reprezintă un anumit tip de activ. A-ți pune ouăle în mai multe coșuri, deci banii în mai multe tipuri de active, vine ca o măsură de precauție. Un mod de a te proteja în fața potențialelor evenimente ce îți pot afecta averea.
Cum poți face asta? Vei vedea mai jos, dar pana atunci e important să înțelegi că fiecare coș vine la pachet cu propriul risc de a fi scăpat. Explicam aici că unele coșuri au asociat un risc mai mare decât altele, dar tot ele pot crește mai rapid numărul de ouă pe care le pot susține.
Cum îți poți diversifica portofoliul
Un aspect foarte important: înainte de a-ți pune problema creșterii numărului de coșuri asigură-te că ai suficiente ouă. Ouăle sunt, evident, cele mai importante, dar coșurile costă (taxe, comisioane, etc.). Adu-ți aminte că primii pași spre independență financiară sunt creșterea veniturilor și economisirea. Asigură-te că ai un rulaj al banilor constant și suficient de bun pentru a face investiția în coșuri să merite. Cu alte cuvinte, economisește procente cat mai mari din veniturile tale, diversifică-ți investițiile și optimizează-ți costurile.
Diversificarea portofoliului se poate face în multe feluri, dar printre cele mai populare variante sunt următoarele:
Diversificarea pe clase de active. Este o strategie de bază în gestionarea riscului și maximizarea profitului potențial. Presupune plasarea banilor în într-o gamă cât mai variată de active cum ar fi acțiuni, obligațiuni, imobiliare, produse bancare, mărfuri etc.
Corelarea activelor. Este o strategie prin care încerci să alegi un set de active care istoric s-au comportat diferit în același condiții de piață. Spunem atunci că două active sunt corelate negativ – când unul scade, celălalt creste și atenuează din pierdere. Astfel de perechi de active corelate negativ sunt: acțiunile și obligațiunile, acțiunile și aurul, dolarul american și mărfurile, etc.
Diversificarea pe industrie. Se referă la a investi într-o varietate de sectoare industriale. Expunerea pe un singur sector poate fi foarte riscantă, iar prăbușirea respectivului sector îți poate produce pierderi semnificative. Diversificarea pe mai multe industrii îți va aduce o stabilitate mult mai bună a portofoliului.
Diversificarea geografica. Este o altă strategie ce va oferi siguranță portofoliului tău. Se bazează pe reducerea riscurilor asociate expunerii pe o singura zonă geografică – instabilitate politică, economie slabă, deprecierea monedei naționale, etc.
Notă: Pentru a identifica tipul de diversificare potrivit pentru tine este esențial să îți cunoști profilul de risc.
Exemplu personal
Pentru a te ajuta să îți faci o idee mai clară asupra diversificării portofoliului am să îți prezint succint alegerile mele în ceea ce privește investițiile.
În primul rând banii mei pleacă spre mai multe clase de active: acțiuni, titluri de stat, depozite bancare și imobiliare. Apoi, la nivel de acțiuni m-am orientat atât către Bursa de Valori București cât și către piața externă.
Mai mult, pe extern m-am concentrat 100% pe ETF-uri – un tip de activ diversificat prin excelentă. Am în portofoliu ETF-uri ce urmăresc piețele dezvoltate, dar și cele emergente, iar la nivel de industrie dețin, printre altele, un anume ETF (iShares MSCI World) care conține aproximativ 1500 de companii din cel puțin 10 sectoare (IT, financiar, sănătate, energie, etc.). Chiar și la nivelul BVB m-am orientat către companii în care cred, din sectoare industriale variate: bancar, energie, IT, etc.
Nu în ultimul rând, mi-am diversificat și obligațiunile din portofoliu optând pentru titluri de stat (atât în lei cât și în euro) și ETF-uri pe obligatiuni (piețe dezvoltate și emergente).
Concluzie
Adesea ne asumăm inconștient riscuri mult prea mari prin simplul fapt ca nu înțelegem cu adevărat ce se întâmplă cu banii nostri. Lipsa de educație financiara ne împinge să avem încredere oarbă în cei cărora le încredințam capitalurile noastre. De multe ori asta nu se dovedește a fi decât o mare bombă cu ceas.
Lecția de azi este una foarte importantă prin siguranța pe care o poate oferi averii tale. Nu îți pune toate ouăle într-un singur coș! Caută să descoperi cât mai multe tipuri de coșuri și asigură-te că înțelegi ce presupune fiecare dintre ele. Alege-le pe cele potrivite apetitului tău de risc și folosește-le cu cap.
Să ai un Paste liniștit!
Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.
Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.