Vreau să fiu bogat!

Dacă câștigi 1 milion de euro pe luna nu ești neapărat bogat. Îți vine greu să crezi? Citește în continuare!

Există în jurul nostru numeroase persoane care se confruntă cu probleme financiare severe. Dacă te regăsești printre acestea sper că vei găsi în materialele mele idei pentru a depăși această situație.

Dintre ceilalți oameni, cei ce nu se luptă constant cu astfel de probleme, unii câștigă decent, alții bine, iar unii câștigă foarte, foarte bine. Poate în mod surprinzător, nu toți din ultima categorie pot fi considerați bogați.

Ce înseamnă să fii bogat?

Toți ne dorim să fim bogați, fără urmă de dubiu. Dar cum poți deveni bogat de fapt?

Majoritatea oamenilor va răspunde că a fi bogat înseamnă să îți poți cumpăra ce vrei, când vrei. Chiar și un copil s-ar simți bogat dacă și-ar putea cumpăra oricând dulciurile sau jucăriile dorite.

Adulții asociază adesea bogăția cu numărul de case, mașini și alte bunuri pe care le achiziționează. Deși posesiunile tale pot contribui la siguranța ta financiară, după cum vom vedea în continuare, ele nu reprezintă o măsură completă a bogăției tale.

Sursa: unsplash.com

Eu nu sunt bogat, dar vreau să fiu bogat. Pentru mine bogăția este despre ce ai și cât muncești pentru a le obține. Despre cât datorezi și cât lucrezi la a scăpa de datorii. Despre cum îți propui să trăiești și cât timp păstrezi pentru a te simți fericit și liber.

Dar cum poți economisi pentru a fi bogat și a avea această libertate? Primul pas este averea netă. Rămâi cu mine!

Averea netă

Când vorbești despre averea ta invariabil te referi la totalitatea lucrurilor pe care le deții. Numai că averea netă nu este dată doar de banii pe care îi ai în buzunar, de mașina pe care o conduci sau de bijuteriile pe care le ții închise într-un sertar. Averea neta se reduce de fapt la o ecuație cât se poate de simplă: diferența dintre ce deții și ce datorezi.

Averea netă = Active personale – Pasive personale

Active și pasive

Îmi cer scuze din start experților contabili care citesc acest articol pentru micimea ideilor ce urmează, dar scopul este să înțelegi foarte clar ce se întâmplă în spatele acestor termeni.

Spus într-un sens foarte simplist un pasiv este ceva ce îți scoate bani din buzunar, pe când un activ este ceva ce îți bagă bani în buzunar. Aceasta definiție (a lui Robert Kiyosaki) este cea mai accesibilă pe care am întâlnit-o. Dar ce înseamnă asta mai concret?

Spuneam că activele sunt cele ce îți pun bani în buzunar. Cum fac asta? Prin dobânzi, cupoane, dividende, chirii, etc. Iată câteva exemple:

  • Depozite bancare
  • Acțiuni
  • Titluri de stat
  • Fonduri mutuale
  • Metale prețioase
  • Apartamente, case și parcări date în chirie
  • Afaceri

Pe de altă parte, pasivele consumă constant din buzunarul tău. Sunt cele pentru care aloci bani și care, pe termen lung, nu îți vor întoarce investiția. Câteva exemple:

  • Împrumuturi
  • Credite
  • Mașini
  • Bijuterii
  • Haine și ceasuri
  • Electronice

Notă: Obiectele de colecție sunt, în general, active. Anumite bijuterii, haine sau ceasuri pot fi active devenind adevărate opere de artă. Astfel de situații sunt însă destul de rare, motiv pentru care consider aceste obiecte mai degrabă pasive.

bogat
Sursa: unsplash.com

Alte cazuri speciale

Casa în care locuiești este un pasiv. Cel puțin în teorie. Ideea din spate este că aceasta nu produce ci doar consuma. Vei cheltui constant bani pe întreținere, renovări și reamenajări, asigurări, etc.

Notă: Personal, nu consider casa în care locuiesc un pasiv. Asta pentru că îmi oferă un spațiu propriu ce îmi conferă siguranță și mă salvează de a locui în chirie.

Mașina proprie poate fi un activ. În mod normal mașina este un pasiv prin excelență – îți scoate bani din buzunar non stop prin revizii, asigurări, carburant, etc. Sunt însă moduri prin care mașina poate începe să genereze bani – ride sharing, transport de mărfuri, etc. – putând astfel să devină un activ.

Notă: Ar trebui să numim “activ” un instrument ce îți pune net bani în buzunar. Dacă acesta are în sine un cost trebuie să faci diferența dintre venitul pe care ți-l aduce și costul acestuia de bază. Vei considera instrumentul drept activ doar dacă această diferență este pozitivă.

Banii cash. Aici vorbim despre o problemă aproape filozofică. Unii spun că banii lichizi sunt un activ (mai ales daca privești din punct de vedere contabil), însă eu personal le văd mai mult latura pasivă. Ținând banii cash aceștia vor fi “măcinați” încet, dar sigur de inflație, iar tu vei avea în buzunar bani din ce în ce mai “ieftini”. E bine să îi ai, dar e și mai bine să îi pui să “muncească” și să îți genereze și mai mulți bani.

Obiectivul tău

Cred că intuiești deja ce ai de făcut. Trebuie să te concentrezi pe a-ți dezvolta cat mai multe surse stabile de venit. Asta înseamnă să acumulezi cât mai multe active. Acestea îți vor asigura un flux constant de bani pentru care nu vei fi nevoit să depui efort suplimentar. Ba mai mult, te vei elibera în timp de povara unui program standard de muncă ceea ce îți va da acel sentiment de libertate – o măsură a bogăției adevărate.

În ceea ce privește pasivele, acestea e bine să fie, evident, în număr cât mai mic. Ideal îți dorești să nu ai lucruri ce îți scot bani din buzunar însă nu îmi pot imagina o viată fără pasive. Pasivele sunt în esență nevoi și dorințe iar acestea sunt cele ce îți cresc standardul de viață.

Fii totuși foarte atent la stilul de viață pe care ți-l propui. Ține minte că venitul tău nu este același lucru cu averea ta și caută să nu îți cumperi lucruri pe care nu ți le permiți. Încearcă să ții pasivele sub control și să găsești un echilibru cu ajutorul unui buget personal.

bogat
Sursa: unsplash.com

Ba mai mult…

Te poți gândi chiar la cum sa îți transformi pasivele în active. Poți face oare ceva ce în mod normal îți scoate bani din buzunar să ajungă să îți bage bani în buzunar? După cum spuneam mai sus mașina personală poate deveni un activ dacă o folosești pentru a face ride sharing. Dacă ai proprietăți (case, apartamente, terenuri, parcări) pe care nu le folosești constant le poți da în chirie. Dacă locuiești într-o casă mai mare decât ai nevoie te poți gândi să închiriezi o camera unor prieteni sau în regim hotelier.

Frumusețea activelor constă în faptul că îți vor genera venit pasiv. Altfel spus, trecând peste posibila confuzie generată de cei doi termini, un activ îți va băga bani în buzunar fără ca tu să fii nevoit să muncești pentru ei. Încă o măsură a bogăției.

Concluzie

Mentalitatea unui om bogat este următoarea: trebui să ai cât mai mult și să datorezi cât mai puțin.

Pentru mine a fi bogat înseamnă să am suficient cât să îmi satisfac nevoile și dorințele și să nu trebuiască să muncesc pentru asta. Să îmi permit să cheltui atât cat e nevoie pe lucrurile valoroase pentru mine și să am mai mult timp liber pentru a mă bucura de familie și de tot ce am.

La finalul zilei nu contează câți bani faci, contează ce faci cu ei și ce câștigi de pe urma lor. Daca ai înțeles asta tocmai ai făcut un prim pas către independență financiară.

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.

Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.

un om pe drumul său

2 comments On Vreau să fiu bogat!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer