Cum supraviețuiesc lunii cadourilor

Spuneam recent unor amici că luna decembrie e perioada în care îți dorești să te fi certat cu câțiva prieteni prin octombrie.

Lăsând gluma la o parte mie chiar îmi plac sărbătorile de iarnă. Trecând peste orice clișeu specific perioadei simt că sărbătorile de iarnă au într-adevăr o fărâmă de magie în ele. Cred că e ceva ce vine cu vârsta, pe măsură ce îți recalibrezi valorile. Pentru mine zilele acelea din jurul Crăciunului au, în ultimii ani, o încărcătură emoțională aparte. Am senzația că luăm pauză de la tot. Împodobitul bradului, scrisorile pentru Moșu’, micile pregătiri și mirosul din casa îmi induc o minunată stare de fericire și calm. Timpul parca trece și el mai lent.

Având șansa ca atât părinții mei cât și cei ai Alinei să ne fie aproape petrecem invariabil Crăciunul alături de ei. Pentru noi asta reprezintă esența acestor sărbători: familia și tradițiile. Evident, cu propriul flavour de excese și…cadouri 🙂

Fericire pe bani

Trebuie să precizez din start că noi avem deja un renume în spart bani pe cadouri, în general. Dacă mă uit astăzi peste cheltuielile de anul acesta găsesc categoria „Cadouri” pe un bine meritat (?!) loc 5 după investiții, economii, datorii și educație.

Revenind la Crăciun, nu cred că există persoane care să nu fie conștiente de impactul cadourilor asupra propriului buzunar. Trăim inconștient cu impresia că putem cumpăra fericire în stânga și în dreapta și o dată intrat în acest joc este foarte greu să mai ieși din el. În toată această frenezie din preajma sărbătorilor șansele să eviți un impact financiar consistent sunt mici spre foarte mici. Ce este oare de făcut în acest caz?

cum supraviețuiesc lunii cadourilor
Sursa: unsplash.com

Sărbătoare și pragmatism

Cadoul de Crăciun reprezintă partea consumatoristă a sărbătorilor și, în opinia mea, trebuie privită cât mai pragmatic cu putință. Fuga după cadouri este, în principiu, inevitabilă. Cu toate acestea în ultimii ani am schimbat puțin modul în care o abordăm. Iată câteva idei în sensul acesta!

Lista de cadouri

Este esențială! Pune pe foaie toate persoanele cărora vrei să le faci o bucurie. Poate fi vorba doar de familia apropiată, de cea extinsă, de prieteni sau de alți oameni importanți din viața ta. Această listă te va ajuta să rămâi în control și te va salva de a arunca bani mulți în ultima clipă, când realizezi că ai omis nu știu ce mătușă. Poate că nu este evident, dar stresul generat de alergatul după cadouri poate fi foarte mare și îți poate distrage atenția de la frumusețea acestei perioade.

Bugetul de cadouri

Folosind lista de mai sus încearcă să aloci un buget pentru fiecare cadou. Nu vei putea fi 100% exact, dar îți vei putea face o idee despre suma totală necesară. Conștientizarea acestei sume este foarte importantă fiindcă te va ajuta să îți creionezi mai bine bugetul total pentru luna decembrie care este prin excelență una în care cheltuielile sar din tipare.

Notă: Încearcă să fii flexibil! Dacă ai surpriza ca un anumit cadou să coste mai puțin decât ai bugetat, alocă diferența de bani către alte cadouri. Ia-ți libertatea de a ajusta din mers, cât timp rămâi în bugetul agreat.

Planificarea

Spuneam că trebuie să privești cumpăratul cadourilor cât mai pragmatic cu puțină. E posibil ca în momentul în care ai lista și bugetul de cadouri pregătite să constați că acestea reprezintă o gaura prea mare în bugetul tău lunar. Nu e o situație prea plăcută și, cu siguranță, nu una în care vrei să te afli.

Ai putea, bineînțeles, să micșorezi lista sau să limitezi bugetul. Ce facem noi însă de câțiva ani încoace este să cumpărăm din timp. Am împărțit sesiunea de cadouri în două – una în noiembrie și alta în decembrie. Astfel efortul financiar devine mai suportabil, iar stresul asociat este aproape inexistent.

Pro tip: Te poți gândi să îți creezi din timp un buget pentru cadouri în care să contribui lunar. Asta va reduce efortul la minimum și îți vei putea planifica și mai bine sesiunile de cumpărături.

cum supraviețuiesc lunii cadourilor
Sursa: unsplash.com

Concluzie

Crăciunul nu trebuie să fie doar despre cadouri! Crăciunul este despre familie, despre liniște și bucurie, despre timp de calitate petrecut cu cei dragi. Cadourile sunt parte din peisaj. Au rolul lor, dar nu sunt absolut necesare. Ele trebuie să vină în completarea celor de mai sus și în niciun caz nu trebuie să devină o sursă de stres.

Să ne înțelegem, nu te indemn să nu cumperi cadouri de Crăciun. Încearcă doar să sacrifici cât mai puțin pentru a face asta. Bucură-te de micile atenții, dar adu-ți aminte că adevărata fericire se află în exteriorul ambalajului cu fundiță. În cei din jurul tău și în tot ce această perioadă îți oferă. Sărbători fericite îți doresc!

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.

Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi, poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.

un om pe drumul său

1 comments On Cum supraviețuiesc lunii cadourilor

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer