Scopul și pașii

Ți s-a întâmplat vreodată să începi un proiect personal și să nu reușești să îl duci la bun sfârșit? O întrebare retorică, evident. Sunt absolut sigur că nu îți ajung degetele să numeri de cate ori ai trecut printr-o astfel de experiență.

Eu recunosc că am pornit de-a lungul timpului nenumărate inițiative de genul. Cum spune Alina, o dată la ceva vreme am nevoie de un baby project. Dintre toate au fost câteva pe care le consider experiențe de un oarecare succes – muzica, gătitul, educația financiară, iar acum blogul. Dar au fost și multe altele care au avut un final ceva mai abrupt. De la “grădinăritul” în apartament la compostare, dezvoltare de jocuri sau Raspberry Pi.

Scriind asta realizez că sunt multe idei ce încă mă atrag. M-aș putea reapuca oricând de oricare dintre ele. Și cu toate astea de ce am dat greș de atâtea ori?

Sursa: unsplash.com

Găsește-ți un scop

Probabil motivele sunt variate, dar știu sigur că ce mi-a lipsit de fiecare data a fost o imagine clară asupra scopului final al respectivului proiect. Au fost rare momentele când am început ceva știind cu exactitate unde vreau să ajung și care e drumul ce mă va duce la destinație. De cele mai multe ori am pornit mânat de entuziasm, iar energia mea s-a consumat în mod accelerat. Partea bună este că sunt genul de om care învață din propriile greșeli. Așa că am ajuns în punctul în care știu foarte bine ce am de făcut. Iar asta pot împărtăși cu tine.

În primul rând știu că nu e musai să ai mereu un baby project. Nu spun că nu ok să se întâmple, dar fii conștient de faptul că e posibil să fie doar un moft trecător menit să-ți ocupe timpul personal.

Dacă ești sigur totuși că e momentul unui nou proiect gândește-te la obiectivul final. Care ar trebui să fie rezultatul proiectului tău? Trebuie să ai foarte clar în minte ce vrei să realizezi și cum arată succesul. Altfel, riști să îți modifici haotic scopul și modul în care vrei să îl atingi, lucru ce înseamnă doar consum inutil de energie.

Asta mă duce la un ultim aspect esențial – pașii pe care îi ai de parcurs pentru a-ți atinge obiectivul. Nu vei realiza mare lucru dacă destinația e clară, dar nu cunoști drumul care te duce acolo. Fă-ti un plan concret, pune pe foaie ce trebuie să faci la fiecare pas, care-ți sunt opțiunile, de ce resurse ai nevoie și cum poți parcurge fiecare pas în mod eficient.

Sursa: unsplash.com

Financiar vorbind…

…lucrurile nu stau deloc diferit. Ai nevoie de un scop clar.

Ți-am povestit deja despre bugetul personal. Cel mai probabil îi înțelegi deja utilitatea, dar ai început să-ți creezi unul? E mult mai ușor să îți urmărești veniturile și cheltuielile “la sânge” dacă știi că o faci pentru a reuși să-ți plătești datoriile anticipat, spre exemplu. Ai fi mai motivat să folosești “Metoda bulgărelui de zăpadă” cu gândul că scăpând de datorii te poți concentra pe economii și investiții. Te-ai strădui mai mult să scazi sumele ce se scurg pe micile plăceri cu gândul că strângi bani pentru o casa, o mașină sau pentru vacanța la care visezi.

Păstrează-ți mereu obiectivul în minte! Fă totul în pași mici și bine calculați! Aceștia vor sta la baza micilor victorii ce îți vor conserva energia și te vor ține motivat.

Scopul și pașii [Concluzie]

Vrei, nu vrei, viața ta înseamnă un lung șir de proiecte personale. Pentru a le creste șansele de reușită trebuie să rămâi concentrat, iar pentru a-ți putea menține motivația la nivel ridicat ai nevoie să simți că ești în control. Obții acest control având un plan serios de atac: un obiectiv clar și un set calculat de pași pentru a avansa către acest obiectiv.

Ideal vei învăța din experiențe. Devenind mai bun e posibil să simți nevoia să îți revizuiești pașii sau chiar scopul final. Totul este sa rămâi mereu în control și să nu te abați radical de la drumul tău.

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai recente articole.

Dacă blogul meu te ajută să îți satisfaci măcar o parte din nevoi poți ajuta la rândul tău la îmbunătățirea acestuia.

un om pe drumul său

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer